Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Livsglädje, klokskap och arbetsamhet i skön förening

Under ett par veckor har avgångselever från Bergska och CNG intervjuats i Folkbladet.

Lydia Wastesson, Emilia Björklund, Edwin Selberg, Yahia Akbari, Eric Claesson, Terese Nilsson och Jensine Svensson har studerat på CNG och Bergska i Finspång.

Lydia Wastesson, Emilia Björklund, Edwin Selberg, Yahia Akbari, Eric Claesson, Terese Nilsson och Jensine Svensson har studerat på CNG och Bergska i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-06-17 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var fantastiskt kul att samtala med ungdomarna: Livsglädje, klokskap och arbetsamhet i skön förening. De går nu till Försvarsmakten, till industrier, skolor, hemtjänst, hantverkarfirmor. Framtiden pågår framför våra ögon. 

Lydia Wastesson 

– Uniformen spelar en viktig roll för värdegrunden. Uniformen betonar ju likhet och sammanhållning. Det finns anledning till att vi inte diskuterar politik, religion och andra möjliga konfliktområden när vi är uniformsklädda, sa Lydia Wastesson.

Hon ser också likheter mellan det ledarskap hon utövar i sitt arbete på Svälthagsskolan och när hon leder en trupp i sin frivilligorganisation.

– Jag märker att min starka röst kan fungera lika bra i vissa lägen i skolan som på exercisfältet. Vilket inte är konstigt. Vi människor mår bra av tydlighet, sa Lydia. 

Jensine Svensson

– Ett syfte med Helgboxen var faktiskt att utmana den här negativa synen på Finspång som lätt sprider sig hos människorna. Som att det skulle vara något fel med att tycka om trakten där man bor. Så´n är inte jag i alla fall, sa Jensine med bestämd röst.

Gymnasietiden har ju varit lite konstig för Jensine och hennes årskullekollegor. Halva tiden hemma och halva tiden på Bergska. 

– Som tur var har jag kunna fortsätta med mitt uppdrag som gruppinstruktör på Medley under pandemin. Annars hade jag börjat klättra på väggarna här hemma, berättade hon.

Terese Nilsson

När hon gick i nian åkte hon till den "tjejkväll" som CNG anordnar för att intressera fler flickor att söka till de yrkeslinjer som leder till bra arbeten, stor arbetsmarknad, goda lönenivåer men med mycket manlig dominans.

– Det var jättetrevligt på tjejkvällen och lärarna och eleverna tog emot oss på ett välkomnande och fint sätt. Det upplägg som presenterades kändes mycket bra och jag sökte till elektrikerprogrammet och kom in och det har jag inte ångrat en sekund, sa Terese. Hon har faktiskt viss elektricitet i släkten.

– Farfar och hans bror arbetade som elektriker. Så kanske har jag påbrå därifrån, sa Terese och log lite finurligt.

Emilia Åkerlund

Hon börjar arbeta direkt efter studenten. Det blir fotsättning på förra sommarjobbet på Högby hemtjänst. Emilia hoppas få arbeta där även under året som kommer. Hon ska ta ett "sabbatsår" från studierna för att arbeta och tjäna lite pengar. Det är tvåskift som gäller på Högby hemtjänst.

– Alla är så glada och trevliga på jobbet så det är kul att gå dit. Och jag tycker det är fint att kunna hjälpa de som är gamla och sjuka i sina hem. Men det känns sorgligt att många är så ensamma i sina lägenheter. Borde det inte vara bättre att få vara tillsammans med andra?, funderade Emilia.

När hon inte arbetar eller studerar så spelar hon på mittfältet i Lotorps anrika fotbollslag. Laget har haft en tung start på vårsäsongen.

Eric Claesson

– Alla superbra lärare jag har mött här på CNG har faktiskt fått mig att börja fundera på att själv utbilda mig till lärare. Finns nog inte ett viktigare yrke än att vara en bra lärare, sa Eric.

Han pendlar lite hit och dit när han funderar på hur framtiden ska kunna bli. Han vill hinna med mycket innan det "är för sent". Göra säsonger som skidlärare? Avancera i yrket? Läsa vidare? Prova på det och det och det.

Jag säger till Eric att "du hinner. Du behöver inte göra allt på en gång."

– Jag vet, jag vet, svarar Eric. Han har hört det förut.

Edwin Selberg

– Jag har sökt till det fjärde året på skolan. Det är ett påbyggnadsår med fördjupningsstudier och med bra praktikplatser som kan ge goda chanser till arbete, sa Edwin Selberg. 

Han har också sökt till universitet och högskolor.

– Som jag känner nu skulle det vara fint att kunna studera här på CNG ett år till. Det är en trygg och avspänd och kunskapsinriktad miljö här och flera av mina kamrater har också sökt till det fjärde året. Vi får se hur det går helt enkelt, sa Edwin med ett varmt leende.

Yahia Akbari

– Vi alla har lärt oss att planering är superviktigt; allt ska fungera under turneringarna. Och vi har lärt oss att det är bra att skriva papper mellan alla delägarna om hur eventuella tvister och konflikter ska hanteras, berättade Yahia om sitt och kompisarnas UF-företag.

Deras företag hade fin tillväxt och gav en bra vinst och gick vidare från Östgötafinalen och fick åka till Göteborg och tävla mot UF-företag från hela Sverige. 

– Det var nog det bästa av alltihop med UF. En massa bra lärare, företag, affärsidéer och prins Daniel. En otrolig upplevelse, sa Yahia Akbari.