Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Edwin håller flera dörrar öppna

I sommar ska Edwin Selberg vara lärare och handledare på Curt Nicolin Gymnasiets och Siemens "Barnens IT-Teknik dagar".

Edwin Selberg framför den öppna dörren in till Bildningen och CNG. Edwin överväger att kliva in genom dörren för ett fjärde år på skolan.

Edwin Selberg framför den öppna dörren in till Bildningen och CNG. Edwin överväger att kliva in genom dörren för ett fjärde år på skolan.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-05-20 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under tre veckor får barn till anställda på Siemens chansen att lära sig mer om It och teknik. 

– Barnen är mellan sex och tolv år gamla så det är en stor spännvidd och det känns lite nervöst. Men under påsklovet i våras så hade vi bra genomgångar och förberedelser inför vårt uppdrag så det känns bra. Och innan barnen kommer hit i sommar så har vi som ska arbeta med it-teknik veckorna en samling där vi kan planera program och innehåll lite mer noggrant, berättade Edwin för mig en förmiddag för någon vecka sedan när vi sågs på skolan. 

Innan det är dags för Edwin att lära barnen mer om tredimensionella skrivare och om hur man skapar modeller i så kallade CAD-datorer så bär det i väg till Portugal på skolresa.

– Vi är ett trettiotal elever och fyra lärare från min klass som åker ner en vecka för att lära oss mer om Portugal och för att ha kul tillsammans med eleverna på en skola där som vi har utbyte med, sa Edwin.

Han berättar att Curt Nicolin Gymnasiet - CNG - har samarbeten med flera olika skolor runt om i Europa. Elever från bland annat Makedonien, Serbien och Portugal kommer till Finspång och CNG för att ser hur en svensk toppenskola fungerar. Och eleverna från Finspång åker nu under försommaren på svarsbesök till skolor i andra länder. 

När Edwin och hans klass kommer hem från Portugal så väntar mösspåtagning och sedan ska den långa Studentveckans fester och sammankomster genomlevas. Den tredje juni är det så dags för utspring för Edwin och hans kamrater i den tredje årskursens teknik- och designklass.

Men Edwin kanske "springer" in genom CNG: s entré igen till hösten.

– Jag har sökt till det fjärde året på skolan. Det är ett påbyggnadsår med fördjupningsstudier och med bra praktikplatser som kan ge goda chanser till arbete, sa Edwin Selberg. 

Han har också sökt till universitet och högskolor i Örebro, Jönköping och Karlskrona.

– Jag vet ju inte förrän en bit in i sommar om och var jag kommer in. Så jag har lite tid att fundera. Som jag känner nu skulle det vara fint att kunna studera här på CNG ett år till. Det är en trygg och avspänd och kunskapsinriktad miljö här och flera av mina kamrater har också sökt till det fjärde året. Vi får se hur det går helt enkelt, sa Edwin med ett varmt leende.

Han har sina rötter i Norrköping och bor nu i Söderköping. Edwin fick upp ögonen för Curt Nicolin Gymnasiet genom sin kusin.

– Han gick här för några år sedan och trivdes jättebra på skolan. Jag var själv på CNG på öppet hus både när jag gick i åttan och i nian och jag kände starkt att jag ville hit till Finspång. Det krävdes ganska höga betyg för att komma in vilket gjorde mig extra motiverad att plugga i högstadiet, berättade Edwin.

Att han sökte sig till Teknik- Design programmet var långtifrån någon slump. Matematik och estetiska ämnen - bild och form - har Edwin alltid haft lätt för och varit intresserad av.

– Efter det gemensamma basåret i ettan på gymnasiet var det lätt för mig att välja ett ökat fokus på just teknik, design och produktutveckling. Vi ritar, gör skisser och modeller och räknar hållfasthetslära. Vi lär oss hur vi kan göra fysiska modeller genom att använda printmaskiner som skriver ut tredimensionella figurer. Jag får räkna mycket och skissa mycket och tänka mycket och göra mycket vilket passar mig mycket bra, berättade Edwin. 

Han tillhör den stora skara gymnasieelever som har suttit hemma en stor del av skoltiden.

– Som tur var hann vi gå en stor del av den första årskursen innan pandemin slog till och stängde skolan i slutet av februari 2020. Så vi hade lärt känna varandra ganska bra. Vi trodde att vi kanske skulle få vara hemma nån vecka eller så. Men det var ju faktiskt först nu en bit in på tredje årskursen som vi kom till skolan i full utsträckning igen, sa Edwin.

Han tycker att hemstudierna och distansundervisningen har fungerat bra.

– Skolan och lärarna kom snabbt in i nya rutiner vilket gjorde det lätt för de allra flesta elever att studera på distans. Men visst är det skönt att vara här igen, sa Edwin och slog ut med handen mot den mysiga, loungeliknande miljön på entréplanet av skolhuset Bildningen.

Under åren på CNG har Edwin blivit alltmer intresserad av arkitektur och av möbeldesign. Det är stenhårt svårt att komma in på de skolorna.

– I helgen gjorde jag Högskoleprovet för första gången. Det kändes bra. Det behövs toppresultat där för att ha en chans att komma in, sa Edwin Selberg.