Hon vill utmana den negativa bilden av Finspång

Strax före mösspåtagningsdagen för studenterna på Bergska skolan i Finspång ringde jag på hemma hos Jensine Svensson.

Krönika 30 maj 2022 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon är en av gymnasiets avgångselever som nu ska ge sig ut i en annan tillvaro efter tre år på ekonomiprogrammet. Vi slog oss ner vid köksbordet i familjens trevliga hus utefter utfarten mot Örebro. 

– Företaget var mitt liv där under hösten. Jag var säker på att jag hade hittat precis vad jag skulle hålla på med under lång tid framöver. Men när vi levererade de sista boxarna ut till kunderna i april i år så kände jag mig mycket nöjd med att det var över, berättade Jensine för mig. 

Företaget i fråga var "Helgboxen UF" som hon drev tillsammans med två pojkar på skolan. UF står för "Ung Företagsamhet" vilket är den svenska delen av en global näringslivs/utbildningsorganisation som i samverkan med skolor ger elever möjlighet att öva och praktisera som egna företagare.

– Min idé var att skapa "helgboxar" för barnfamiljer som skulle levereras den sista helgen varje månad. Tanken var att innehållet i boxen skulle sporra familjer att göra mer saker gemensamt och på så sätt minska skärmtiden något. Ge familjen mer tid helt enkelt. I boxen fanns kort med förslag på bra samtalsämnen, pyssel, förslag på gemensamma aktiviteter i Finspångsområdet, recept på bra tillsammans-mat, lite råvaror och saker som knöt an till det tema - påsk, jul, Halloween, Spa, med mera - som varje box hade, berättade Jensine.

Hon jobbade hårt med att utveckla sin idé, etablera kontakt med partnerföretag och sponsorer och på att sälja abonnemang på boxarna. Väldigt många ville vara med.

– De uppskattade Helgboxens syften med mer tid för familjen och mer tid för aktiviteter i Finspång. Många ville också stötta att vi vände oss till alla; det måste inte kosta en massa pengar för familjen att göra saker och ting tillsammans, sa Jensine.

Hon är glad att hon ändrade sig och tog in två delägare i firman.

– Det blev lite för mycket att vara själv. Jag hade knappt tid för att göra något annat vare sig i skolan eller på fritiden. Jag stod kvar som ägare till 60 procent av firman medan pojkarna hade tjugo procent var, berättade Jensine Svensson.

Och ingen kan ju säga något annat än att firman gick bra, eller hur?

Tillsammans gick Jensine och pojkarna in med 500 kronor för att ge Helgboxen UF ett startkapital. Av detta skapade de en vinst på 30 000 kronor i firman! 

– Jag lärde mig jättemycket om företag och ekonomi och om mig själv genom Helgboxen UF. Det kommer jag att ha nytta av under livet, det är jag säker på. Och min del av vinsten är toppen att ha under studentveckans firande som inte är helt gratis precis, sa Jensine med ett snett leende.

Jag har aldrig tidigare i mitt liv träffat en person som heter Jensine?

– Det är ett danskt namn. Mormor och morfar är danskar. Min gudmor heter Jensine; jag kan ha det efter henne skulle jag tro. Men jag är född och uppväxt i Finspång. Och jag trivs verkligen så bra här. Ett syfte med Helgboxen var faktiskt att utmana den här negativa synen på Finspång som lätt sprider sig hos människorna. Som att det skulle vara något fel med att tycka om trakten där man bor. Så´n är inte jag i alla fall, sa Jensine med bestämd röst.

Gymnasietiden har ju varit lite konstig för Jensine och hennes årskullekollegor. Halva tiden hemma och halva tiden på Bergska. 

– Som tur var har jag kunna fortsätta med mitt uppdrag som gruppinstruktör på Medley under pandemin. Annars hade jag börjat klättra på väggarna här hemma, berättade hon.

Hon är uppväxt i en orienteringsfamilj och är "väldigt tacksam" för den präglingen.

– Utöver mina grupper med pass av olika slag på Medley så tycker jag om att springa och cykla mountainbike; jag har genom familjen fått med mig en positiv syn på träning och på att vare ute i skogen. Tidigare åkte vi alltid på den stora orienteringstävlingen O-ringen, men nu var det ett tag sedan. Fast i sommar kanske vi stannar till på O-ringen i Uppsala och tar en bana, berättade Jensine.

Nu väntar också snart militär inryckning för Jensine. Efter att ha klarat mönstringen rycker hon in som räddningssoldat just i Uppsala i september.

– Mönstringen hade flera olika moment. Jag höll på att göra bort mig på begåvningstestet. Jag missuppfattade hur mycket tid jag hade på mig och tänkte mig inte för. Men jag klarade mig precis. Och allt annat med styrka, kondition, psykologer och läkare gick bra. Jag är så sjukt laddad på att få utmana mig själv fysiskt och psykiskt!, sa Jensine Svensson.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa