Han har haft sommarjobb på Kanalmagasinet i Mem där han hjälpt till med det mesta. Städat, serverat och hjälpt till på bröllop. Men han är ingen "skruvare" berättar han för mig när vi sågs i Curt Nicolin Gymnasiets entré i för ett par veckor sedan.
– Jag trimmade väl moppen, men det var också allt. Att skruva, plocka isär och plocka ihop saker och ting har inte lockat mig så mycket, sa Eric.
Att han skulle hamna på Industritekniska programmet på CNG i Finspång berodde mest på att han var lite "skoltrött" efter grundskolan.
– Jag ville helst gå en praktisk utbildning. En polares brorsa tipsade mig om "Curtan" - som Curt Nicolin Gymnasiet/CNG kallas i folkmun - och då visste jag inte vad det var eller var den låg. Senare upptäckte jag CNG på Gymnasiemässan och blev inspirerad. Jag gjorde en "prova-på-dag" på skolan och blev helt imponerad av lokalerna och av lärarna och av alltihop. Så jag sökte till det industritekniska programmet och kom in. Och nu är det snart färdigt och man ska ut och börja arbeta på riktigt!, sa Eric.
Han tillhör de gymnasieårskullar som hann gå nästan hela första årskursen innan pandemin slog till. Sedan blev det mer eller mindre hemmastudier under årskurs två. Lyckosamt nog har det tredje året kunnat genomföras helt enligt plan.
– Det sista året har vi varit ute och gjort praktik på olika företag. Min första praktikperiod var på Lämneå Bruk, sedan var jag på Siemens i den stora verkstaden och den nästa sista praktikomgången gjorde jag på Finspångs Finmekaniska. Det var också där som jag trivdes allra bäst och därför önskade jag att få göra även den fjärde och sista praktikperioden i det företaget. Jag fick ja från Finspångs Finmekaniska för praktiken och nu är den klar. Den 15 juni börjar jag en sex månaders provanställning där, berättade Eric med glädje och stolthet i rösten.
Eric Claesson är rättfram och påtagligt social.
– Som du kanske märker har jag lätt för att prata med folk, sa han och log stort och varmt.
Studierna på CNG är upplagda på så sätt att det första året är ett slags basår där eleverna i klassen - ofta tillsammans med elever i andra klasser och program på skolan - läser till exempel svenska, religion och historia i ett gemensamt block.
– Det finns också flera individuella kurser att välja mellan på skolan. Själv valde jag till svenska, engelska, matte och fysik för att se till att få högskolebehörighet, berättade Eric. Alla teoretiska ämnen varvas förstås med täta besök i skolans fina verkstad.
Inför det andra året får eleverna på det industritekniska programmet välja mellan tre olika inriktningar: Drift och underhåll, Svetsning eller arbete med så kallade CNC maskiner. Eric Claesson valde CNC.
– CNC maskiner styrs ju av koder för de olika momenten i tillverkningen och bearbetningen av material. Jag tycker att det är väldigt intressant och spännande att arbeta med koordinater till de här processerna.Är ett slags problemlösning som jag verkligen gillar, sa Eric.
På Finspångs Finmekaniska har han fått prova på att arbeta med många olika saker. När han nu snart inleder sin anställning där så kommer han till att börja med att endast arbeta eftermiddagsskift.
– Jag ska lära mig att arbeta vid en ny maskin och då passar det bäst att gå på ett och samma skift. Det är bra arbetstider som passar mig. Vi arbetar lite längre dagar måndag till torsdag vilket gör att vi är lediga från kvällsskiftet på fredagar, berättade Eric.
Han har trivts mycket bra på skolan.
– Alla superbra lärare jag har mött här på CNG har faktiskt fått mig att börja fundera på att själv utbilda mig till lärare. Finns nog inte ett viktigare yrke än att vara en bra lärare, sa Eric.
Han pendlar lite hit och dit när han funderar på hur framtiden ska kunna bli. Han vill hinna med mycket innan det "är för sent". Göra säsonger som skidlärare? Avancera i yrket? Läsa vidare? Prova på det och det och det...Den där drivkraften känner jag igen från ungdomsåren. Den är en bra livskamrat.
Nu är jag äldre så jag säger till Eric att "du hinner. Du behöver inte göra allt på en gång."
– Jag vet, jag vet, svarar Eric. Han har hört det förut.
Idag den tredje juni springer Eric och de andra avgångseleverna ut från Curtan.När han nu lämnar skolan har han kompisar från Finspång, Krokek, Söderköping, Luddingsbo, Norrköping och flera andra platser med sig ut i livet.