Vi gick upp till den öppna platsen utanför kommunhuset och satte oss vid ett bord på scenen som finns där. (En scen som kommunen verkligen borde ta hand om på ett bättre sätt än idag. Jag kan inte förstå vitsen med visa upp en nedklottrad soptipp alldeles intill kommunhuset?)
Han var stilig i sin studentmössa som han kan bära efter avslutade studier på Bergska gymnasiets ekonomilinje. Det var dock långtifrån självklart att han skulle söka till en teoretisk gymnasielinje efter grundskolan.
– Jag var orolig att jag inte skulle klara av ekonomiprogrammet och tänkte att jag istället skulle söka mig till ett program med mer praktisk inriktning som jag trodde kanske skulle vara lite lättare. Jag var också ganska intresserad av programmet Barn och Fritid. Men flera av mina vänner skulle söka till ekonomiprogrammet och min familj tyckte att det vore det bästa för mig. Så jag följde mina vänner och lyssnade på råden från familjen. Och det har jag verkligen inte ångrat, sa Yahia med ett smittsamt leende i ansiktet.
"Familjen" är den fosterfamilj som han flyttade in till när han 2015 kom till Sverige. Han åkte till Sverige och Finspång tillsammans med några släktingar.
– Jag var tolv år då 2015 och socialtjänsten här i Finspång tyckte att det bästa för mig var att få bo i en familj och så blev det. Nu har jag precis flyttat ut till en egen liten lägenhet och jag är jätteglad att jag har fått ett arbete på SSAB där jag börjar den 13 juni. Det verkar vara jättefint att arbeta där och så behöver jag förstås pengar för att kunna betala hyra och andra utgifter, berättade Yahia Akbari.
Han har ganska lätt för språk. Men den första tiden var det förstås jobbigt när han inte förstod ett ord av vad familjen sa på svenska.
– Som tur var hade jag lärt mig lite engelska. Jag pratade inte så bra men jag kunde förstå mycket av det som familjen sa till mig på engelska, sa Yahia.
Han stannade bara två månader i den speciella skolklass där invandrare skulle lära sig svenska. Under den tiden fick han också möjlighet att vara med på vanliga "svenska lektioner" i engelska och idrott. När han började i årskurs sex så flyttade han över till en vanlig skolklass och på den vägen är det.
– Det var lätt att komma in i Finspång och få vänner. Att bo i en svensk familj och att spela fotboll med folk som pratade svenska gjorde att jag snabbt kom in i språket också, berättade han. Och det är bara att hålla med. Jag insåg att jag satt och talade med en målmedveten ung man som hela tiden försöker att lära sig mer om vad han vill och kan.
– I trean på gymnasiet ingår det på den linje av Ekonomiprogrammet som jag gick att starta och driva ett företag inom det som kallas för "Ung Företagsamhet". (UF) Vi var en grupp på först fem och sedan sex personer som bestämde oss för att starta ett företag som hette "Generationer." Vi tänkte att barn älskar gamla personer och att gamla personer älskar barn och att det skulle skapa glädje och livskvalitet och gamla och barn fick hänga mer med varandra, så tänkte vi först, sa Yahia Akbari.
Idén sprack på grund av oro för Coronan.
– Då startade vi istället företaget "Prime League UF" där vi anordnade turneringar i Futsal och volleyboll där alla kan vara med. Det blev en succé; vi har haft fyra turneringar i företaget. Lagen har fått betala en avgift för att vara med medan vi haft fri entré för publiken. Vi har haft flera jättebra sponsorer. Den andra gymnasieskolan här i Finspång CNG gav oss ett stort anslag, ICA i Hårstorp gav oss matvaror som vi kunde sälja i kiosken, Joan´s och Medley gick in med mat- och badbiljetter vi kunde ge i pris till vinnarna, Coop Viberga, XL-bygg och Colorama och flera andra har också varit med, berättade Yahia.
Han har lärt sig mycket i UF-företaget.
– Dels lärde jag mig hur viktigt det är med marknadsföring för att nå ut. Vi alla har lärt oss att planering är superviktigt; allt ska fungera under turneringarna. Och vi har lärt oss att det är bra att skriva papper mellan alla delägarna om hur eventuella tvister och konflikter ska hanteras, sa Yahia.
Deras företag hade fin tillväxt och gav en bra vinst och gick vidare från Östgötafinalen och fick åka till Göteborg och tävla mot UF-företag från hela Sverige.
– Det var nog det bästa av alltihop med UF. En massa bra lärare, företag, affärsidéer och prins Daniel. En otrolig upplevelse, sa Yahia Akbari.