Pallar Pehrson – eller får Lööf rätt igen?

Centerledaren Annie Lööf har regerat med den borgerliga Alliansen, hon har "halvregerat" med Socialdemokraterna i Januariavtalet och hon har en särskild förmåga att få fler än Nooshi Dadgostar att se rött. –

Krönika 17 augusti 2022 09:30
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tisdagskvällens partiledardebatt i regi av Expressen (en av de bättre debatter jag sett på år och dag)visade tydligt hur Annie Lööf drar på sig hård kritik från i stort sett alla partier utom Socialdemokraterna. På högersidan ser man Lööf som en svikare då hon gått över till S-sidan, Sverigedemokraterna är lika irriterade som Vänsterpartiet över att Annie Lööf skåpar ut dem som "ytterkantspartier" och Miljöpartiet retar sig på hur Centerpartiet rider spärr mot den skogs- och miljöpolitik som det lilla Miljöpartiet står för. 

På onsdagsmorgonen var Annie Lööf gäst i Ekots serie av partiledarutfrågningar. Ekots reportrar tog sig an uppgiften att försöka förstå hur Annie Lööf tänker om kommande regeringar efter valet den 11 september. Frågan om hur Sverige ska regeras har varit uppe i de tidigare utfrågningarna av Ulf Kristersson, Magdalena Andersson, Per Bolund, Johan Pehrson, Jimmie Åkesson och Ebba Busch. Svaren har förstås varierat. S vill ha ett öppet mandat att samarbeta med "alla utom SD." M och KD vill regera ihop med stöd av L och SD. MP vill regera med V, C och S. Annie Lööf framhärdar å sin sida "den breda mitten" där det ska bildas en regering som "inte är beroende av SD" och där "Vänsterpartiet inte ingår."

Hur detta ska gå till i verkligheten är svårt att se för dagen. Annie Lööf har förstås rätt när hon i utfrågningen med Ekot påminde om att ingen före valet 2018 "såg Januariavtalet komma." Hennes poäng är att efter valet - då alla vet hur väljarna har lagt sina röster - inträder en ny politisk verklighet där gamla förhoppningar grusas och där nya möjligheter föds. Antingen har vi ett valresultat där Kristerssons sida har fått minst 175 mandat och då blir det regeringsskifte. Osäkerheten på den högra sidan i ett sådant läge handlar förstås om Liberalerna. Ska de stå pall för ett samarbete med SD eller utbryter inbördeskriget igen?

Vid en övervikt för S-sidan kan C och V kanske hitta en formel för att släppa fram en ren S-regering? Eller så kan det bli en regering med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet? Under Expressens partiledardebatt på tisdagskvällen var det hur som helst solklart att Magdalena Andersson är mycket angelägen om samverkan med Annie Lööf. Anderssons berömmande ord om Lööfs landsbygdspatos bröt angenämt av mot den annars hårda tonen. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Sverige: Valet 2022

Widar Andersson: En växande del av befolkningen står utanför demokratin

Profilbild

Widar Andersson: Det räcker nu: sluta bråka om SD och ta hand om landet

Profilbild

Widar Andersson: Det hade Magdalena Andersson nog kunnat visa prov på nu

Profilbild

Widar Andersson: Polariserad och stillastående politik bådar inte gott

Profilbild

Ledare: Video: Det krävs ett mirakel eller ett mirakel i kväll

Video: Det krävs ett mirakel eller ett mirakel i kväll
Visa fler
Läs mer!

Widar Andersson: Socialdemokraterna har i alla fall vänt en trist trend

Profilbild

Ledare: Sophia Jarl bildar en trio med stöd av Jarnvall i SD

Sophia Jarl bildar en trio med stöd av Jarnvall i SD

Nya styret ska driva borgerlig politik ✓ ”Nu ska det bli fart på företagandet” ✓”Vi räknar med stöd av SD”

Nya styret ska driva borgerlig politik ✓ ”Nu ska det bli fart på företagandet” ✓”Vi räknar med stöd av SD”

Widar Andersson: Finspångs politiker förhandlar för en "stor koalition"

Profilbild

Här är östgötarna som valdes in till riksdagen

Här är östgötarna som valdes in till riksdagen
Visa fler