Det är en njutning att lyssna på erfarna reportrar och partiledare som under 45 minuter i huvudsak tar sig an de mer bräckliga delarna av varje partis valprogram.
Ulf Kristersson har varit partiledare sedan hösten 2017 då han tog över ledarskapet i ett krisartat läge för Moderaterna. Partiet störtdök i opinionen sedan den dåvarande ordföranden Anna Kinberg Batra börjat gnugga på den känsliga frågan om eventuella samarbeten med Sverigedemokraterna. Ett gnuggande som sedan dess har pågått med allt mindre friktion visavi väljarna. Moderaterna har visserligen långt upp till Fredrik Reinfeldts valresultat runt 30 procent från åren 06 och 10. Men sedan dess har M - likt Socialdemokraterna - parkerat en ansenlig del av sina väljare hos just Sverigedemokraterna.
Kristerssons mission är att få minst 175 mandat i den kommande riksdagen. Då kan han väljas till statsminister med ett regeringsunderlag där SD utgör en betydande del. Av utfrågningen att döma anser Ekot att SD-samarbetet fortfarande är en bräcklig affär för Moderaterna. Kristersson fick många frågor om vad SD-politiker sagt och gjort och om de skillnader som finns mellan de borgerliga och SD i så kallade "plånboksfrågor". Ekots bedömning är relevant. I välfärdsfrågorna är SD ett mer socialdemokratiskt än borgerligt parti. Vilket kommer att framkalla en rad förhandlingsvåndor under resans gång. Om nu Kristersson blir vald förstås.
Regeringsfrågan i sig självt förefaller att bli bräckligt stor även i denna valrörelse. Om Kristersson har problem med att jämka samman Liberalerna med SD (Om nu Liberalerna förmår hålla formen och klara riksdagsspärren) så har Magdalena Andersson minst sagt liknande problem på sin sida. Förhoppningsvis kommer sakfrågorna ändå att ha viss betydelse i valspurten. Hur stora (små) partierna - och därmed deras hjärtefrågor -blir på valnatten är trots allt avgörande för hur regeringsprogrammen kommer att te sig ut.
Den grova brottsligheten ägnades mycket tid i utfrågningen. Det är en paradfråga för M. Men samtidigt en bräcklig fråga. Finns det mer väljare att vinna; eller har vi tröttnat och har svårt att sortera om något parti kan åstadkomma skillnad? Trots att utfrågningen gjordes mot en fond av helgens skjutningar på öppen gata i Ockelbo (!) och ännu ett gangstermord i Stockholm så kan det vara så att lag och ordning är ett bräckligt inslag i Kristerssons valvinnaragenda.