Magdalena Anderssons främsta tillgång är sig själv

Statsministern har auktoritet. Vilket tydligt märktes i Ekots partiledarutfrågning på tisdagsmorgonen.

Magdalena Andersson - här på militärt besök i Norrbotten i söndags 7 augusti - levandegör övertydligt varför S värdesätter statsministerposten så högt som man gör.

Magdalena Andersson - här på militärt besök i Norrbotten i söndags 7 augusti - levandegör övertydligt varför S värdesätter statsministerposten så högt som man gör.

Foto: TT

Krönika2022-08-09 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Auktoriteten har hon dels i kraft av sitt ämbete. Att gå in i en studio som statsminister ger en annan tyngd än att gå in i en studio som en politiker som gärna vill bli statsminister och därför först måste få bort den som är statsminister. Magdalena Andersson har också en personlig auktoritet; hon är tämligen bestämd och talar gärna till punkt. Ekots medarbetare hade kort sagt inte så mycket taletid. Men när de väl fick ordet så kom många relevanta frågor på för Socialdemokraterna mer bräckliga områden. 

Magdalena Andersson fick hantera en rad frågor på temat: Varför ska man tro på vad ni i S säger att ni vill göra? Utfrågarna hänvisade till Januariavtalet från 2019 där S gick på tvärs mot sina löften när det gällde skatter och arbetsrätt och till att det dödliga skjutvapenvåldet bara fortsätter att öka trots att S regerat sedan 2014. Hon fick också frågan om varför S driver "orealistiska" krav när det gäller friskolor istället för att försöka få igenom politik som det finns riksdagsmajoriteter för? 

Statsministern lagade klokt efter läge. Läget är "sannolikt komplicerat" efter nästa val och oavsett om det blir "jag eller Ulf Kristersson som ska bilda regering så lär det inte bli lätt", sa Magdalena Andersson. Hon ville inte göra ont värre genom att dra upp "röda linjer" för vad hon aldrig eller alltid kan tänka sig att göra. Hon hoppades att väljarna ska känna sig trygga med att Socialdemokraterna "nu som alltid" gör det som är bäst för Sverige. När det gällde skjutningarna hoppades hon att kunna komma tillrätta med problemen något snabbare än de "tjugo år" som Kristersson talat om å sin sida. Efter några enträgna frågor om relationerna mellan partierna på "sin sida" så höll Magdalena Andersson med om att det "väl är bra om partier som ska samverka är överens om vilka som är de stora samhällsproblemen." 

Hon upprepade dock enträget att det inte står "två block mot varandra i valet" utan att varje parti har att ta sitt ansvar för regeringsbildningen efter valet. Oppositionens påståenden om att S kommer att återinföra fastighetsskatten avvisade hon så bestämt det bara gick utan att dra upp "röda linjer". En intrikat Natokopplad fråga om en fängslad socialdemokrat i Turkiet löste Andersson elegant genom att hänvisa till utrikesministern och till sin egen bristande inläsning i frågan. Hon framträdde som den stabilt klassiska socialdemokrat som hon är. Magdalena Anderssons främsta tillgång i valrörelsen är sig själv.