Åkesson vill regera med partier som förstört landet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inledde den andra veckan av utfrågningar i Sveriges radio.

Jimmie Åkesson (SD) frågades ut i radio på måndagsmogonen. "Våra väljare är inte mer dumma i huvudet än andra partiers väljare. De förstår att vi gör vårt bästa men att vi måste förhandla med andra partier som också vill göra sitt bästa", sa Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) frågades ut i radio på måndagsmogonen. "Våra väljare är inte mer dumma i huvudet än andra partiers väljare. De förstår att vi gör vårt bästa men att vi måste förhandla med andra partier som också vill göra sitt bästa", sa Åkesson.

Foto: Roland Klinga

Krönika2022-08-15 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reportrarna från Ekoredaktionen har tidigare tagit pulsen på Magdalena Andersson, Ulf Kristersson, Per Bolund och Johan Pehrson

Jimmie Åkesson är den mest rutinerade av riksdagens partiledare. Han har också ett mycket politiskt förhållningssätt till vad han håller på med. Åkesson värjer sig mot "röda linjer" - det vill säga uttalanden om det som ens parti "aldrig" kommer att göra. Programledarna ställde frågor om väljarna verkligen kunde lita på SD med tanke på hur mycket partiet har förändrats sedan riksdagsdebuten för tolv år sedan. Jimmie Åkesson och hans parti har bland annat ändrat sig när det gäller abort, EU, Nato och faktiskt också om invandring. Partiet har inga problem med att stödja - och troligen förlänga - Sveriges bidrag till EU: s massflyktsdirektiv som ger ukrainska medborgare på flykt från kriget rätt att bo och arbeta i EU: s medlemsländer utan att ansöka om asyl. Enligt Ekot är det 43 000 människor från Ukraina som vistas i Sverige just nu. Programledarna ställde frågor om hur det går ihop med SD: s krav på närmast invandringsstopp?

"Inga problem alls. Det här är inga invandrare utan krigsflyktingar från vårt närområde. Och då ska vi hjälpa till,", sa Åkesson. Frågor om övriga positionsförändringar parerade han elegant: "Jag hoppas att vi inte är det enda partiet som har utvecklats och tagit intryck av förändringar i verkligheten under de senaste tolv åren."

Jimmie Åkesson är däremot en av mycket få partiledare som utan besvär ena dagen anklagar de andra partierna för att ha "förstört Sverige" med för att nästa dag vara angelägen om att regeringssamverka med några av de förstörande partierna.

Det där drastiska språkbruket är en kvardröjande bräcklighet som präglar SD. Det finns en intern förväntan på att Åkesson då och då ska "säga som det är". Samtidigt finns det en intern förväntan på att Åkesson ska svara "ja" på frågan om han vill sitta i regeringen. I utfrågningen gjorde han båda sakerna. Genom partiledarens starka fokus på "förhandlingar och kompromisser" och på "sakpolitik istället för på formfrågor" så kändes det inte alltför märkligt att han vill regera med dem som förstört.

Jimmie Åkesson håller alla dörrar öppna för hur en eventuell Kristerssonregering ska se ut. Med eller utan Liberalerna; med eller utan SD. "Det får visa sig", sa Åkesson. Vilket är en klok politisk hållning för den som vill ha inflytande på det ena eller andra sättet.