Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång är global konkurrens och lokala människor

Alltsedan jag för snart tjugo år sedan blev en del av Folkbladets verksamhet här i trakterna så har företagsorten Finspång varit en ständig inspirationskälla.

Det finns så många blder av Finspång. Det här är en av dem.

Det finns så många blder av Finspång. Det här är en av dem.

Foto: Thomas Möller

Krönika2023-01-13 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels lockar den långa historiens djup (som jag återkommer till i senare krönikor) och dels inspirerar den ständigt pågående omvandlingen och specialiseringen som samfällt drivs av människor som verkar i den anda av konkurrens och samarbete som präglar Finspång. Under senhösten har jag besökt ett antal företag som äger/samverkar med det enastående Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Vid besöket på Sonstorps Mekaniska AB i Hällestad fick jag en konkret lektion i det framgångsrika företagets anpassningsförmåga. Företaget har genomlevt många faser sedan starten 1963.

– När pappa på 1970-talet gick över till svetsning så var de stora jobben att svetsa oljetankar för villor och företag. På 1990-talet var de stora jobben att klippa isär de gamla oljetankarna, berättade Patrick Sandberg och log varmt. 

CNG startade 1996. Hundra år tidigare - 1896 - såg företaget Gränges dagens ljus. Bolaget kom till i den då mycket framgångsrika järnmalmsorten Grängesberg (om nu någon undrat över varifrån namnet Gränges härstammar). En förmiddag träffade jag Annika Gustavsson som arbetar som HR-Generalist på Gränges i Finspång. Vi sågs i Bruksgården; ett fint gammalt hus på Bruksgatan i Finspång; beläget i de i mina ögon helt underbara historiska och högst levande näringslivskvarteren vid industriområdet Metallen i närheten av Slottet.

– Väldigt många på Gränges har inlett sina spännande karriärer i företaget genom praktik eller ett semestervikariat. Det är ett bra betyg för ett företag där vi ser varandra, sa Annika Gustavsson.

Granne till Gränges är Hydro Extrusions.

– Man kanske inte tänker på det varje dag när man går i de här vackra gamla industrilokalerna på Metallen; men Finspång är verkligen en plats som är öppen mot världen, sa Nina Kumpula som arbetar som HR-ansvarig på Hydro Extrusions när hon tog mig med på en rundtur inne i fabriken. 

Det var fascinerande och närmast sinnligt att se hur graciöst industrirobotarna liksom dansade med varandra inne i sina omgärdade celler när de utförde sina programmerade uppgifter. Det är lätt att förstå dragningskraften hos sådana här arbetsplatser. Det är inte bara stort och snyggt. Utan också tekniskt och avancerat. Och en bra mix av folk och robotar.

Finspångs kommun äger 49 procent av CNG medan näringslivet är majoritetsägare i skolbolaget. Frida Granath (S) sitter i CNG: s styrelse.

– Vinsten med skolans framgångsrika verksamhet är att den stärker hela orten Finspång. Företagen och de kommunala förvaltningarna får tillgång till praktikanter och därmed ett underlag för rekryteringar av välutbildade medarbetare i flera bristyrken inom industrin och vården och omsorgen, sa Frida Granath. 

Många av eleverna kommer från Norrköping med omnejd vilket både breddar finansieringen av skolan och ger ett bra inflöde av unga människor som får möjligheter att skaffa sig kontakter och relationer på företag av olika slag i Finspång. 

– Det kan vara just sådana erfarenheter och upplevelser som påverkar vid val av arbete och bostadsort längre fram i livet, funderade Frida Granath. 

Jag ville veta lite mer Mo Gårds samarbete med det tekniskt avancerade gymnasiet CNG i det vård- och omsorgsprogram som skolan erbjuder. Johanna Bergstrand som är vd på Mo Gård talade om hennes och företagets stora engagemang i skolverksamheten som alstrar många praktikanter, många ferietjänster och många elever som även blir anställda som rehabiliteringsassistenter efter skolan. 

– En specialpedagog från oss arbetar som lärare på skolan och vi har även en teckenspråkslärare från oss som utbildar på CNG. Det betyder att vi på ett tidigt stadium kan intressera lämpliga elever för Mo Gård, sa Johanna Bergstrand. 

Några dagar före julafton hade jag stämt träff med Johan Jardstål på Dahlias Automationsutveckling AB. I firman finns förutom ägaren och grundaren Johan Jardstål även elektrikern Johan Gustafsson och väg--vatten-bygg och elingenjören Arunthathy Puvaneswaralingam, som även sköter administrationen i bolaget. 

Johan Jardstål har nyligen arbetat som konsult åt Siemens och han har arbetat som konstruktionschef på Coor som numera är en del av Jernbro. Gränges Service där Johan Jardstål började sitt yrkesliv en gång i tiden var först Sapa-Service; ett företag som köptes av Coor. Och jodå; Johan Jardstål har också arbetat på Jernbro.

This is Finspång; kort och gott.