Färden har bland annat ställts till Sonstorps mekaniska i Hällestad och till Hydro Extrusions och Gränges inne på det klassiska industriområdet Metallen i Finspång.
Några dagar före julafton hade jag stämt träff med Johan Jardstål på Dahlias Automationsutveckling AB. I firman finns förutom ägaren och grundaren Johan Jardstål även elektrikern Johan Gustafsson och väg--vatten-bygg och elingenjören Arunthathy Puvaneswaralingam, som även sköter administrationen i bolaget.
Det har gått lite drygt tre och ett halvt år sedan jag senast svängde in på gården i Lillås i Sonstorp där Johan Jardstål håller till. Då var mitt ärende att besöka Louise Jardstål som driver företaget Dahlias Blommor. Nu finns det alltså två firmor på gården: Dahlias Blommor och Dahlias Automationsutveckling. Makarna ägnar sig åt varsitt företag med lokaler femtio meter från varandra och med den gemensamma mangårdsbyggnaden på ungefär lika stort avstånd.
Louise från Norsholm och Johan från Sonstorp träffades på en hästhoppningstävling i Vetlanda och blev snabbt ett par. Efter lite letande hittade de 1997 gården där de nu bor.
– Jag föddes i Finspång 1972. När jag var tre år flyttade vi till Sonstorp och man ser mitt föräldrahem från vår gård, berättade Johan Jardstål som utbildade sig till elektriker på Bergska gymnasiet.
– När jag gick i åttan så bestämde jag för att det var elektriker jag skulle bli. Och när beslutet var fattat så var det bara att följa planen. Det var inte mer med det, sa Johan och log lite snett. Han hade timing; det måste man säga. 1990 var han klar med skolan och redo att gå ut i arbetslivet. Han hade tre olika jobberbjudanden att välja på. Ett år senare hade den ruggiga 90-talskrisen slagit till på allvar och gjort uppemot en miljon människor arbetslösa. Elektrikeleverna 1991 steg kort sagt ut på en stendöd arbetsmarknad.
Den unge Johan Jardstål valde ett jobb i industrin. Han blev anställd som skiftgående reparatör i ett företag som hette Gränges Service.
– Som pojk minns jag att jag valde industrin och skiftarbetet för att det gav mest pengar. Allteftersom åren gick så blev jag emellertid alltmer intresserad av industrin som sådan. Det är stort, det är på riktigt, det är tillverkningsprocesser som är helt vitala för industriföretagens tillväxt och lönsamhet. När man står där mitt i natten tillsammans med en kollega och ska försöka ta reda på vad för slags elektriskt fel som har stoppat en maskin så vet man att det man kommer fram till sannolikt är bättre än vad kollegorna skulle kunna klara av, eftersom de just då ligger och sover, sa Johan och skrattade.
Det blev tolv år på femskiftet på Gränges Service för Johan Jardstål. . Han blev kvar inom industriområdet men fick anställning hos Gränges och där mer ansvar för underhållsplanering och projektledning.
Finspång är ett storindustritätt område. Vilket i sin tur har skapat en undervegetation av framgångsrika specialiserade mindre företag som bistår de stora som underleverantörer, som inhyrda specialister och som rekryteringsbas.
– Under mitt yrkesliv hittills har jag blivit delaktig i många industrinära nätverk där jag har lärt mig mycket och där jag har fått många nya kontakter, berättade Johan Jardstål.
Han har nyligen arbetat som konsult åt Siemens och han har arbetat som konstruktionschef på Coor som numera är en del av Jernbro. Gränges Service där Johan Jardstål började sitt yrkesliv en gång i tiden var först Sapa-Service; ett företag som köptes av Coor. Och jodå; Johan Jardstål har också arbetat på Jernbro.
Det är lärorikt att samtala med Johan Jardstål. Dels därför att han visar vad ett industriellt kluster som Finspång betyder för människors möjligheter att hitta nya och oväntade yrkeskarriärer. Ett samtal med honom blir dels också en mänskligt nära fortbildning i industriell utveckling. Företagen går in och ut i varandra. Johan Jardståls yrkesliv och nätverk - och han har precis bara fyllt femtio år - levandegör alla dessa skiften och möjligheter. Han har haft en mängd olika anställningar och sysselsättningar - skiftarbetare, projektledare, chef, företagare - och den enda fysiska flytt han har gjort är den mellan Finspång och Sonstorp. Att ha tillgång till en sådan gigantisk arbetsmarknad i en kommun med endast 25 000 innevånare torde vara svårslaget. Artikeln fortsätter i morgon.