Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Skolan lockar elever med motivation till industrin"

"Själv börjar jag så sakta vänja mig vid att bo i Finspång. Det känns bra att slippa pendla och det känns bra att slippa stressa för att hinna hämta barnen varje dag."

Annika Gustavsson är mycket "tacksam" över att hennes första HR-arbete blev just på Gränges. Det kan jag förstå. Gränges speglar Sverige då och nu.

Annika Gustavsson är mycket "tacksam" över att hennes första HR-arbete blev just på Gränges. Det kan jag förstå. Gränges speglar Sverige då och nu.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-11-21 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag besöker några av Curt Nicolin Gymnasiets CNG: s ägar- och samarbetsföretag i Finspång. De nära banden till det lokala näringslivet är en väsentlig del av gymnasiets särart. Företagen erbjuder praktikplatser, verklighetsförlagd utveckling och jobbmöjligheter för hugade elever. 

CNG startade 1996. Hundra år tidigare - 1896 - såg företaget Gränges dagens ljus. Bolaget kom till i den då mycket framgångsrika järnmalmsorten Grängesberg (om nu någon undrat över varifrån namnet Gränges härstammar). En förmiddag för någon vecka sedan träffade jag Annika Gustavsson som arbetar som HR-Generalist på Gränges i Finspång. Vi sågs i Bruksgården; ett fint gammalt hus på Bruksgatan i Finspång; beläget i de i mina ögon helt underbara historiska och högst levande näringslivskvarteren vid industriområdet Metallen i närheten av Slottet. 

Gränges är ett av ägarföretagen i CNG och en del av Annika Gustavssons arbetsuppgifter har koppling till samarbetet med gymnasieskolan. Som hennes yrkestitel "Generalist" antyder så har hon ett brett uppdrag på Gränges HR-avdelning i Finspång. "HR" står för Human Resources, på svenska ungefär "mänskliga resurser." 

– Att rekrytera medarbetare med rätt kompetens för framtiden är en nyckelfaktor för Gränges utveckling här i Finspång. I det perspektivet är vårt utvecklade samarbete med CNG av stor betydelse. CNG har ett högt anseende och lockar elever med driv och motivation till den moderna industrin vilket betyder mycket för oss, berättade Annika Gustavsson. 

Hon kommer från Norrköping och utbildade sig på HR-programmet vid Linköpings universitet.

– Efter gymnasiet var det inte självklart vad jag ville utbilda mig till, så jag sökte mig fram i arbetslivet istället. Jag har arbetat inom olika serviceyrken, primärt med försäljning och ledarskapsfrågor i olika roller. Så här i efterhand ser jag ju ett tydligt mönster; det var arbetsplatser där jag interagerade med människor som lockade mig mest. När jag hade ett uppdrag som chef på ett telekomföretag så var det framförallt personalfrågor, så som utveckling, engagemang och motivation i arbetsgrupper, som intresserade mig. När jag sedan var föräldraledig så bestämde jag mig för att läsa på HR-programmet i Linköping, sa Annika Gustavsson. 

Strax före sommaren i år flyttade Annika till Finspång. Barnen trivs mycket bra i sina skolor och hon är imponerad av hur starkt föreningslivet är i Finspång. 

– Själv börjar jag så sakta vänja mig vid att bo i Finspång. Det känns bra att slippa pendla och det känns bra att slippa stressa för att hinna lämna och hämta barnen varje dag. Vi bodde också på "fel sida" av Norrköping och roligare kan man ha än att varje morgon och eftermiddag köa sig genom den bökiga Norrköpingstrafiken, berättade Annika Gustavsson.

Idag är hon "glad" för att hon skaffade sig arbetslivserfarenheter innan hon började på universitetet. Hon är också mycket "tacksam" över att hennes första HR-arbete blev just på Gränges. Och det kan jag förstå. Gränges är ett särdeles spännande industriföretag som på många sätt speglar Sveriges utveckling som industrination. 

Gränges i Finspång har ungefär 460 medarbetare. Finspång ingår i en Europakoncern tillsammans med produktionsanläggningen i Konin, Polen. Gränges, med huvudkontor i Stockholm har också produktionsanläggningar i Asien och USA. Gränges har ledande positioner inom valsade aluminium aluminiumprodukter. 1922 drog aluminiumproduktionen i gång i Finspång och 1972 startade produktionen av material till lödda värmeväxlare.  

– Huvuddelen av våra medarbetare är operatörer i produktionen. Vårt samarbete med CNG riktar sig därför framförallt om eleverna på industri- och elprogrammen. Utöver praktiksamarbetet så driver vi även ett eget Yrkesintroduktionsprogram där elever från yrkesskolor som CNG kan få betalda jobb vid sidan av studierna för att ladda lite extra för yrkeslivet. Vi har också utbildningar i att köra travers och truck och inte minst så rekryterar vi varje år ungefär 100 semestervikarier till produktionen i Finspång, berättade Annika.  

Hon uppskattar den "familjära" stämningen på Gränges i Finspång.

– Vi är ett globalt företag med lokal närvaro. Väldigt många på Gränges har inlett sina spännande karriärer i företaget genom praktik eller ett semestervikariat. Det är ett bra betyg för ett företag där vi ser varandra, sa Annika Gustavsson.