Engagemanget bottnar i både vardagsnära och mer samhällspolitiska erfarenheter av att arbeta i "motvind" när det gäller att använda teknik inom vården och omsorgen.
– Det finns ett regelverk inom bland annat tillsynsmyndigheten IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg), där viss teknikanvändning anses vara "begränsande" för den enskildes integritet. Jag har svårt att förstå hur det självklart kan anses vara mer begränsande att en dator håller koll och larmar om det händer något än att den boende kanske måste sova med öppen dörr och att olika personer kommer in i rummet när som helst för att ha tillsyn, sa Johanna Bergstrand. Hon är vd och koncernchef på det stiftelseägda kunskapsföretaget Mo Gård som har varit verksamt i 75 år med verksamheter för personer med kombinerade funktionsnedsättningar och behov av hög kommunikativ kompetens.
Johanna Bergstrand anser att synen på teknik, som till exempel, AI (artificiell intelligens) är ensidig och till stor del negativ.
– Det finns försök inom bland annat hemtjänst där kameror registrerade alla rörelser personen gjorde. Informationen gick till en dator som fanns i bakgrunden och snart var alla normala rörelsemönster registrerade. När något av alla dessa rörelsemönster bröts så larmade datorn och den boende fick snabbt ett besök. Medarbetarna trädde in när de behövdes som bäst. Detta skulle kunna vara en stor fördel även inom annan omsorg, om det bara godkändes av IVO, sa Bergstrand.
Jag ville veta lite mer Mo Gårds samarbete med det tekniskt avancerade gymnasiet CNG i det vård- och omsorgsprogram som skolan erbjuder. Hon talade om Mo Gårds stora engagemang i skolverksamheten som alstrar många praktikanter, många ferietjänster och många elever som även blir anställda som rehabiliteringsassistenter efter skolan.
– En specialpedagog från oss arbetar som lärare på skolan och vi har även en teckenspråkslärare från oss som utbildar på CNG. Det betyder att vi på ett tidigt stadium kan intressera lämpliga elever för Mo Gård, sa Bergstrand.
När man talar om yrkesutbildningar så är steget kort till en diskussion om bristyrken. Och därifrån flyter samtalet lätt iväg till frågan om vad ny teknik betyder för de boendes vårdkvalitet och för medarbetarnas möjligheter att utveckla arbetsinnehållet när det gäller mellanmänskliga relationer.
– Det blir allt svårare att rekrytera medarbetare. Vi konkurrerar på hela arbetsmarknaden. Vården och omsorgen domineras av ganska lågutbildade och lågbetalda yrken så vi alla aktörer har en stor utmaning i att rekrytera medarbetare och det är extra svårt att intressera ungdomar för vård- och omsorgsutbildningar, sa Johanna.
Under den här hösten har Mo Gård genomfört en extra lönerevision för att kunna uppmuntra medarbetare som gör extra bra insatser ute i verksamheterna. Därutöver dubblerar företaget friskvårdsersättningen till 4000 kronor om året för att öka attraktiviteten.
– Vi är ju väldigt nischade. Våra boenden, skolor, dagliga verksamheter och specialistfunktioner är inriktade på kommunikation och flerfunktionsnedsättning. De personer som kommer till oss från olika delar av landet har ju sådana behov som det är få verksamheter i Sverige som kan möta. Allt som allt arbetar det ungefär 650 människor i Mo Gård, varav 400 här i Finspång, sa Johanna.
Jag frågade henne om hur de rekryterar; var kommer medarbetarna ifrån?
– Utöver från CNG och från andra skolor på orter där vi har verksamhet så kommer ju en hel del från andra verksamheter inom vård och omsorg. Det vi framförallt tittar efter är personlig lämplighet. Vi behöver personer som är lugna, trygga och stabila i sig själva. En stor del av utbildningen tar vi sedan hand om i vår egen akademi. Vi har en mycket stor utbildningsverksamhet för att hela tiden kunna matcha behovet av kompetensutveckling och specialisering, berättade Johanna Bergstrand.
Personalförsörjning och ökad användning av teknik ligger kort sagt Johanna Bergstrand varmt om hjärtat.
– 11 procent av arbetskraften finns inom vård och omsorg idag. Jag har sett uppgifter om att det om några decennier skulle behöva vara nästan 40 procent som arbetade i sektorn. Det kommer ju inte att ske. Därför är det bråttom att myndigheter byter kurs rejält och ser till att regelverket inte försvårar för en sund teknisk utveckling, sa Johanna Bergstrand.