Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinsten med skolan kommer hela Finspång till del

Jag är ute på en rundtur bland några av Curt Nicolin Gymnasiets ägar- och samarbetsföretag.

Frida Granath (S) i Finspång är styrelseledamot i CNG: s styrelse.

Frida Granath (S) i Finspång är styrelseledamot i CNG: s styrelse.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-12-09 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill berätta mer praktiskt och konkret om hur samarbetet fungerar och om vad det betyder för företagen och skolan. Tidigare har jag träffat Sonstorps Mekaniska AB i Hällestad och Gränges och Hydro Extrusions inne på det klassiska industriområdet Metallen i Finspångs fina slottskvarter. En förmiddag förra veckan hade jag stämt träff inne i kommunhuset på Bergslagsvägen i Finspång. Finspångs kommun äger nämligen 49 procent av Curt Nicolin Gymnasiet CNG. Majoriteten i bolaget ägs av det lokala näringslivet. 

Kommunen har tre av bolagsstyrelsens sju platser. Frida Granath har en av kommunens platser i styrelsen. Hon är S-politiker och ansvarig för utbildningsfrågorna i den avgående koalitionen mellan S, C och KD som styr i Finspång fram till årsskiftet. 1 januari tillträder ett nytt styre för kommunen. Socialdemokraterna och Centerpartiet sitter kvar. Kristdemokraterna lämnar och ersätts av Liberalerna vars gruppledare Mikael Wallin kommer att ta över utbildningsfrågorna. Frida Granaths politiska ansvarsområde under den nya mandatperioden blir de sociala frågorna. 

Frida Granath tog emot mig i entrén och vi satte oss i ett litet mötesrum. Vi talade om det mycket speciella ägarskapet i CNG. Skolan startade 1996. Under det första decenniet var det mycket omstritt och föremål för flera rättsliga processer om det överhuvudtaget var lagligt för en kommun - som har myndighetsansvar för all skolverksamhet i kommunens geografi - att samtidigt vara hel- eller delägare i en fristående skola. Vilket CNG är. Regeringsrätten beslutade 2008 att det inte fanns några lagliga hinder för kommunerna att gå in i sådana samarbeten.

– Vi kan dock inte ge några speciella ekonomiska anslag till CNG. Verksamheten är finansierad med skolpengar från elevernas kommuner och med anslag från företagen, berättade Frida Granath. Ägarna tar heller inte ut några ekonomiska vinster ur skolverksamheten. 

– Vinsten med skolans framgångsrika verksamhet är däremot att den stärker hela orten Finspång. Företagen och de kommunala förvaltningarna får tillgång till praktikanter och därmed ett underlag för rekryteringar av välutbildade medarbetare i flera bristyrken inom industrin och vården och omsorgen, sa Frida Granath. 

Det är heller inte oviktigt för Finspångs kommun att CNG har ett så stort upptagningsområde. Många av eleverna kommer från Norrköping med omnejd vilket både breddar finansieringen av skolan och ger ett bra inflöde av unga människor som får möjligheter att skaffa sig kontakter och relationer på företag av olika slag i Finspång. 

– Det kan vara just sådana erfarenheter och upplevelser som påverkar vid val av arbete och bostadsort längre fram i livet, funderade Frida Granath. 

Som ledamot i CNG: s styrelse är Frida Granath med och tar ett juridiskt och ekonomiskt huvudmannaansvar för verksamhetens handel och vandel. Som ledamot i Finspångs kommunstyrelse är hon med och tar ett likadant huvudmannaansvar för kommunens egna skolor; däribland Bergska gymnasieskolan vars verksamhet till stora delar finns i samma lokaler som CNG i fastigheten Bildningen nere vid Skutens strand.

– I den dagliga verksamheten är det inga problem med de här dubbla huvudmannarollerna. Det gäller bara att hålla ordning på vid "vilket bord man sitter". I kommunstyrelsen har jag ett ansvar och i CNG: s styrelse har jag ett annat. Vi samverkar också mycket där det är möjligt och ordnar till exempel gemensamma utbildningar när det gäller huvudmannaansvar inom skolan, berättade Frida Granath.

Friskolan CNG och det kommunala Bergska gymnasiet kan även samarbeta om utbudet av program och studieinriktningar. Vilket Frida Granath tycker är mycket viktigt.

– Det finns en överetablering av gymnasieutbildningar i Sverige. Vilket är dyrt och ineffektivt. Här behövs nog lite mindre valfrihet och lite mer samordning, ungefär som Lars Stjernkvist nyligen föreslog i en statlig utredning som jag hoppas blir verklighet, sa Frida Granath.

Hon är mycket glad över det samverkansavtal som sedan länge finns i Östergötland. Avtalet ger alla elever rätt att välja gymnasieutbildning i hela länet.

– Det är mycket bra för eleverna att de kan välja. Och mycket bra för kommunerna att inte alla program måste finnas överallt, sa Frida Granath som nu laddar för uppdraget som socialråd.

– Utbildningar som kan leda till arbete och försörjning är en mycket viktig del av socialpolitiken, sa Frida.