Den här texten handlar om ett besök på Borggårds Bruk; ett av de riktigt klassiska ägarföretagen med si så där ett halvt millennium av industriproduktion i ryggsäcken.
Det nära samarbetet med företagen - och Finspångs kommun som äger 49 procent av aktierna i utbildningsföretaget - är CNG: s särart och sannolikt främsta framgångsfaktor. Nyttan är dubbel. Företagen ställer upp för skolans elever med praktikplatser och handledare och företagen får därmed chansen att bygga upp relationer med nya, utbildade och motiverade unga människor. Relationer som senare kan utvecklas till anställningar av nya medarbetare. Det ger en ökad och ömsesidig säkerhet vid rekryteringen om båda parter har fått känna lite grann på varandra under en eller flera praktikperioder.
Tidigare i höst har jag bland annat talat med Gränges, Sonstorps Mekaniska, Mo Gård och Hydro Extrusions. Jag har också besökt ett speciellt föräldramöte en kväll på CNG där ägarföretagen riktade sig till föräldrar till döttrar i gymnasieväljarålder. Där var Erica Schurz från ägarföretaget Siemens Energy en av de medverkande.
Jens Zetterstedt var 19-20 år gammal den första gången som han såg Borggårds Bruk.
– Jag var ute och åkte motorcykel och kom vilse. Svängde av på fel väg och så kom jag hit ner till bruket och vattnet och visste inte vart jag var, berättade Jens för mig när vi sågs för några dagar sedan.
Den gången då för länge sedan svängde han snabbt på hojen och åkte tillbaks ut till 51:an för att komma på rätt spår igen.
Men man vet så lite om livet, eller hur? Hur skulle den unge Jens Zetterstedt kunna ha vetat eller ens anat att den medelålders Jens Zetterstedt runt år 2014 var en av dem som var intresserade av att gå in som ägare av Borggårds Bruk då Sten Eklöf efter 25 år ville sälja?
Den gången blev det inget. Istället tog Göran Holmgren och Jan-Peder Daréus över fabriken i början av 2015. Jag besökte dem i Borggård i januari 2018. Holmgren och Daréus var erfarna industrimän som närmade sig sjuttioårsåldern. Vi talade om framtiden: ”Just nu är omsättningen runt 28 miljoner och vi rör oss uppåt i tillväxtkurvan. Vi är ju inga ungdomar längre; framtiden är rätt så kort. Den dagen bolaget ska säljas ligger det i allas intresse att verksamheten är så stabil och lönsam som möjligt”, sa Göran Holmgren.
Dagen för försäljning kom ett par år senare. I början av 2020 var det dags för Jens Zetterstedt. Tillsammans med Andreas Adelgren och en utomstående finansiär blev Jens delägare och vd i Borggårds Bruk.
Borggårds Bruk är ett av Sveriges allra äldsta företag. Endast Stora, Skyllbergs Bruk och Wedewåg Tools är äldre. År 1550 räknas officiellt som starten för Borggårds Bruk. Men det har bedrivits industriell produktion längre bakåt i tiden än så där vid sjön Lilltrons utlopp i strömmen vid Borggård.
– Vi trädde ju till precis när Coronapandemin slog till. Första månaden var det som om mattan brutalt ryckts bort under våra fötter. Men då hjälpte det faktiskt att tänka på alla krig, pester och andra eländes kriser som tidigare generationer tagit sig igenom utan att klappa ihop Borggårds Bruk. Och sedan vände det också snabbt. Efterfrågan växte och vi fick allt fokus på tillväxt och utveckling, berättade Jens när han visade mig runt i de stora produktionslokalerna där det nu arbetar 26 personer allt som allt.
Läs mer i Folkbladet i morgon.