Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det som industrin verkligen ropar efter

Erica Schurz var elev på Curt Nicolin Gymnasiet CNG i Finspång för 22 år sedan.

Anna Gårlin är studie- och yrkesvägledare på CNG.  Hon är barnfödd och uppväxt i Finspång och har nu återvänt hem efter att ha samlat på sig erfarenheter och kunskaper därute.

Anna Gårlin är studie- och yrkesvägledare på CNG. Hon är barnfödd och uppväxt i Finspång och har nu återvänt hem efter att ha samlat på sig erfarenheter och kunskaper därute.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2022-11-28 12:00

Då var hon en av arrangörerna till skolans första "tjejkväll" där flickor i årskurs nio bjöds in till CNG: s verkstad för att intressera dem för industritekniska utbildningar och yrken.

– Det kom sex tjejer den där första kvällen. Men årskurs efter årskurs av tjejer på skolan malde på och på den kommande tjejkvällen i januari nästa år är det mer än hundra tjejer anmälda, berättade Erica Schurz när vi sågs häromkvällen på CNG: s första föräldrakväll i industrins tecken.

Idag arbetar Erica på Siemens Energys HR-avdelning i Finspång. Hennes ansvarsområde är "talangrekrytering" (i min översättning av hennes engelska titel). Den kvällen vi ses är hon tillsammans med HR-kollegor i företagen Hydro och Gränges värdar för föräldrakvällen som genomförs i samverkan med CNG. Det kom nio föräldrar på denna första träff. 

Anna Gårlin är studie- och yrkesvägledare på CNG. På föräldrakvällen - vars syfte är att ge föräldrar och vårdnadshavare till barn som inom kort ska göra sina val till gymnasiet argument och insikter om fördelen med industriyrken - talade Anna Gårlin om de plusvärden som yrkesutbildningar har. 

– Den som läser ett yrkesprogram är efter tre år anställningsbar med goda möjligheter att tjäna pengar och med tillgång till alla de utvecklingsmöjligheter som industriföretagen erbjuder. Eftersom alla yrkesprogram också kan ge behörighet till högskolestudier är det enkelt för den yrkesutbildade som vill läsa vidare att göra så, sa Anna Gårlin.

Den elev som väljer ett rent högskoleförberedande program och som efter studenten kommer fram till att en yrkesutbildning nog hade varit bättre har däremot ett mer påfrestande och tidskrävande läge.

Anna Gårlin visade siffror som svart på vitt underströk behovet av att fler unga kvinnor söker sig till industrins utbildningar och yrken. CNG, som ändå ligger i nationell framkant, har som bäst knappt en fjärdedel kvinnliga elever (Teknikprogrammet) och som lägst endast lite drygt fyra procent kvinnor (El- och energiprogrammet.) 

Eleverna Alice Björkman, Erin Frazer och Saga Svensk studerar sitt fjärde år på CNG. De berättade om sina arbets-och studiemöjligheter framåt i livet.

Stefan Withell och kompisen Petter Gårdö berättade att det fanns en dotter därhemma som kanske var intresserad av att läsa till elektriker. Ett klokt yrkesval i så fall. Finns det något som industrin verkligen ropar efter så är det just elektriker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!