– Det kan väl vara en fem minuters promenad ner till arbetsplatsen från busshållplatsen, på 51: an sa Patrick Sandberg som är vd i företaget då vi sågs en förmiddag tidigare i veckan.
Alla som åkt på riksväg 51 mellan Finspång och Örebro vet också att vägen kryllar av lastbilar från när och fjärran som hämtar och lämnar gods på de stora industrierna inne i Finspång och som också lätt och smidigt kan svänga in till Sonstorps Mekaniska med plåt och stål och andra råvaror och för att hämta många av de stora och avancerade produkter som tillverkas här för olika kunders räkning.
En annan bra sak med läget för Sonstorps Mekaniska visade produktionschefen Matthias Andersson mig när vi knallade runt en stund på industrin.
– Här ser du, sa han och bredde ut ena armen mot omgivningarna när vi klev ut från en av verkstäderna för att gå till en annan del av verkstaden. Det vi såg var ett öppet landskap med gröna ängar, skogsdungar och en trevlig småhusbebyggelse anades lite längre bort.
– Det första man tänker på är kanske inte svetsar, svarvar och stora stålkonstruktioner när man har de här miljöerna så direkt in på knutarna, sa Matthias.
Jag förstår vad han menar. Det är fina trakter. I närheten ligger bland annat Hällesta Buss och skolan som jag har besökt tidigare. Här finns också Björks Mekaniska verkstad; ett företag som - får jag veta - sedan september 2021 ingår som ett dotterföretag hos Sonstorps Mekaniska AB.
– Det där har vi nog inte berättat förut; att vi köpt Björks Mekaniska, sa Matthias och såg lite frågande på Patrick Sandberg.
– Nej, det är kanske en nyhet, det har du nog rätt i men det är väl så dags att berätta om det i så fall. Verksamheten har växt och utvecklats på senare tid. Vi har ett moderbolag med tre döttrar. Utöver Sonstorps och Björks mekaniska verkstäder har vi köpt in två av villkorna som ligger närmast härutanför och lagt dem i ett eget bolag, berättade Patrick Sandberg och pekade ut genom fönstret. Villorna behövs som bostäder för de inhyrda medarbetare - för närvarande ungefär tio stycken - som i huvudsak kommer från andra länder för att arbeta i sexmånadersperioder vid ordertoppar.
– Vi är cirka 45 medarbetare här på Sonstorps Mekaniska allt som allt; inklusive de inhyrda. Det är svårt att få tag på riktigt bra och yrkeskunniga medarbetare utan att hyra in folk då och då. Med villorna som vi köpt in blir det lättare för oss att erbjuda drägliga bostäder, berättade Patrick.
Patrick Sandberg, Matthias Andersson och jag hade slagit oss ner i det lilla konferensrummet i kontorsfastigheten. De hade vänligheten att ta emot mig för ett samtal om verksamheten i företaget i stort och lite mer speciellt om deras erfarenheter av att vara ett samarbetsföretag med Curt Nicolin Gymnasiet; Finspångs tekniska- och vård & omsorgsgymnasium som ägs av det lokala näringslivet och Finspångs kommun.
Det är, skulle man kunna säga, en skola som är privat offentlig och offentligt privat. Ägarna tar inte ut några vinster ut skolföretaget. Vinstutdelningen kommer istället i form av ett ständigt flöde av välutbildade och motiverade elever som praktiserar ute på företagen. En annan vinstutdelning är den skapar- och konkurrenskraft som springer fram ur det nära samarbetet mellan företagen och mellan företagen och skolan. För bygden Finspång är CNG en rejäl vinstlott. En stor del av eleverna kommer nämligen från andra kommuner - företrädesvis Norrköping och Linköping - vilket gör att skolpengar utifrån strömmar in i Finspång.
En del av företagen är ägarföretag i CNG medan andra samarbetar med skolan i syfte att hela tiden förbättra och verklighetsförankra utbildningen för eleverna. Sonstorps Mekaniska har just nu en praktikant som utbildar sig till CNC-operatör på Curt Nicolin Gymnasiet.
– Förra året hade vi tre praktikanter från svetsarutbildningen på CNG. De var jätteduktiga alla tre och en av dem har vi nu anställt och han gör goda insatser i företaget, berättade Matthias Andersson som har arbetat på Sonstorps Mekaniska sedan april 2020. Tidigare arbetade han inne på industriområdet Metallen i Finspång.
– Vi behövde rekrytera för att förstärka planeringen av produktionen. En kompis till mig kände Matthias och sa till mig att det är "en bra karl" så jag frågade honom och han sa ja. Matthias bor ju också här i Hällestad nere vid skolan så han fick ju mycket närmare till jobbet, sa Patrick Sandberg. (Reportaget fortsätter i morgon 15 november)