Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marielund i projektet Trygg Trapp: "Lyssna på unga"

Brottsofferjouren Sverige, BOJ, får stöd med 9,6 miljoner kronor för projektet Trygg Trapp, med syftet att hitta en modell för hur tryggheten kan öka i tre bostadsområden i Sverige med utgångspunkt i ungas röster. Ett av områdena är Marielund i Norrköping.

Marielund har valts ut att vara med i Brottsofferjouren Sveriges treåriga projekt "Trygg Trapp". Tanken är att lyssna på de unga och vad de ser skulle behövas för aktiviteter och insatser här.

Marielund har valts ut att vara med i Brottsofferjouren Sveriges treåriga projekt "Trygg Trapp". Tanken är att lyssna på de unga och vad de ser skulle behövas för aktiviteter och insatser här.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-11-15 12:00

BOJ har tilldelats medel från Allmänna Arvsfonden för att under tre år utveckla och sprida en modell för ökad boendetrygghet. De tre områden som projektet ska verka i är Marielund i Norrköping, Öxnehaga i Jönköping och Brickebacken i Örebro. 

Projektet, som drar i gång den 1 december, ska tillsammans med unga vuxna, 18-25 år, hitta samverkansformer mellan lokala brottsofferjourer, kommunala sociala insatser, näringsliv och föreningsliv. 

Genom workshops vill man hitta aktiviteter som sen ska genomföras i de utvalda områdena.

– Vi vill involvera så många som möjligt i varje område och öka lokal organisering och mobilisering. De unga som bor där, bostadsbolagen med sin lokala närvaro och kunskap om området, den lokala brottsofferjouren, kommunala insatser, fritidsledare, civilsamhälle och näringsliv är alla centrala för att skapa trygga och resursstarka bostadsområden, säger projektledare Markus Haile på Brottsofferjouren Sverige.

Han lyfter Norrköping och det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder som ett "fantastiskt exempel" på hur man kan jobba för förändring i utsatta områden. Klockaretorpet, med Kunskapens hus, och Hageby, där Portalen blivit en framgång, finns inte längre med på polisens lista över utsatta områden, kvar är Navestad där redan insatser är i gång.

– I den här satsningen går vi inte på de områden som är på polisens lista, utan vi går på de områden som behöver förebyggande insatser för att inte hamna på den, säger Markus Haile.

– I Marielund finns det väldigt lite aktiviteter, men samtidigt finns det en väldigt bra potential, fortsätter han.

Markus Haile utvecklar varför BOJ velat ha med ett område i Norrköping i projektet:

– Hyresbostäder har gått i bräschen för den här typen av arbete, vi har använt Hyresbostäder som en modell, säger Haile som i valet av Norrköping vill dra nytta av den kompetens och erfarenhet som finns här.

I satsningen i Marielund, där en lokal processledare ska anställas, har BOJ en dialog och ett samarbete med Hyresbostäder, som är en av fastighetsägarna i området.

– Det centrala här, som kanske inte har gjorts förut, det är att ungdomars åsikter och röster är det vi utgår från. Vad gör ditt område tryggt? Vad behöver du för att känna dig trygg? Projektet heter ju "Trygg Trapp".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!