Det handlar om dokumentären "Nåt måste göras" där tittarna får följa anställda, volontärer och deltagare på Portalen i Hageby i arbetet att integrera nyanlända i samhället så fort som möjligt. Och det är med viss spändhet som Tomas Lindquist, förvaltningsstöd stadsdelsutveckling på Hyresbostäder, slår sig ned framför tv:n i kväll.
– Det är klart att man är lite spänd, det blir spännande att se vad responsen blir. Jag har aldrig varit med om en produktion som den här, säger han.
Han är en av de som medverkar återkommande i dokumentären. Portalens verksamhetsledare Natalia Bonilla en annan. Hon beskriver vikten av att nyanlända människor kommer in i ett sammanhang. Med fokus att få ut fler i egenförsörjning anordnar Portalen bland annat volontärarbete, praktik och utbildning. Hit är man välkommen redan innan uppehållstillståndsprocessen är klar.
– Det är viktigt att känna sig behövd, känner man sig inte behövd tappar man självkänsla och självförtroende. Och så försöker vi hjälpa dem att förstå koderna, kulturen och lära sig språket, säger hon.
Medan många pratar om hösten 2015 som en tid av exceptionella utmaningar då rekordmånga flyktingar anlände Sverige, menar Tomas Lindquist i stället att det är nu som de stora utmaningarna börjar.
– Med all respekt för de utmaningar vi stod inför 2015 – men det är inget emot vad vi står inför nu. Då handlade det om att fixa bostad, mat och någonstans att sova. Nu handlar det om att få människor att komma in i vårt samhälle, att skaffa arbete, säger han.
Under de sex åren som Portalen funnits har flera politiker från regering och riksdag kommit på besök. Att ett kommunalt bostadsbolag drar igång en aktivitet som Portalen är riktigt ovanligt och lovorden har varit många. Men sedan har det inte hänt så mycket mer, anser Tomas Lindquist.
– De säger att det är bra med lokala, flexibla lösningar. Men sedan fortsätter det som vanligt med sfi och etableringsprocess i två år... säger han och fortsätter:
– Vi har stora drakar som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Men de är för rigida, för stelbenta. Vi måste hitta lokala, flexibla lösningar och det hoppas jag att debatten efter tv-serien leder till.
Fotnot: Programserien har premiär i kväll i SVT1 kl. 22.00 och på UR Play.