Det är många människor som har samlats för invigningen av Kunskapens hus på torsdagseftermiddagen. Dagen till ära bjuds det på snittar och bubbel och inne i lokalen pågår bland många andra aktiviteter sconesbakande som sprider en härlig doft.
På plats finns många boende men också kommunrepresentanter och inte minst Svenska kyrkan samt Hyresbostäder som tillsammans är huvudmän för Kunskapens hus. Bland dem finns Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder som förklarar vad tanken är bakom Kunskapens hus:
– Det hela bottnar i de bekymmer vi hade här i Klockaretorpet för ett antal år sedan med narkotikahandel, skadegörelse, hot, bilbränder och så vidare, berättar Tomas Lindquist.
– Allt detta kretsade kring den här centrumbildningen. Redan innan hade vi börjat fundera vad man egentligen gör med ett sånt här stadsdelscentrum. Då föddes en tanke om att skapa ett kluster kopplat till idrott, kultur och fritid.
Det började med Idrottens hus som öppnade 2013 och därefter har också kultur- och fritidskontoret flyttat hit sin verksamhet.
– Under de här åren har vi också fått frågor från föreningar om man kunde få hyra in sig med tillgång till kontor och förråd. Det ledde till att vi i våras startade vad vi kallar Föreningarnas hus och nu alltså Kunskapens hus, förklarar Tomas Lindquist.
– Det är ju lite en "katt bland hermelinerna" eftersom det inte handlar om idrott, kultur och fritid men vi frågade oss hur vi möter upp den här stadsdelen så att vi om fem-tio år inte drabbas av samma oroligheter igen. Vi tror att det är mycket bättre att möta människor genom relationer, kunskap och utveckling än genom väktare och polis.
Bakom står alltså Hyresbostäder och Svenska kyrkan: tanken är att verksamheten ska växa underifrån snarare än uppifrån.
– Vi vill inte trilla in här och skapa utbildningar och kurser utan det vill vi arbeta fram tillsammans med de boende, säger Tomas Lindquist.
– Idag visar vi exempel på vad som skulle kunna inrymmas här men det är klart att vi har några tankar. Vi har till exempel läxhjälp, att senioruniversitetet ska driva kurser för de lite äldre och så tankar om ett mentorskapsprogram som vi förut bedrivit inom Portalen i Hageby och Navestad.
Det är full fart i Kunskapens hus när Folkbladet lämnar invigningen, nu återstår att se vad som kommer att fylla det nyaste tillskottet i Klockaretorpets centrum.