Tomas Lindquist, ansvarig för stadsdelsutveckling vid Hyresbostäder, bekräftar den styrande Kvartettens bild av att det är lugnt i Klockaretorpet just nu.
– Det är oerhört lugnt, säger Tomas Lindquist.
Annat var det på våren och sommaren 2016, då det var väldigt stökigt, med bilbränder i Klockaretorpet.
Bakgrunden var en eftersatt centrumbildning, där verksamheter som fanns i Klockaretorpets centrum försvann.
– Vad vi inte förstod då var att centrumet började ockuperas av ungdomarna.
Klockaretorpet, byggt på 1970-talet, hade en gång ett levande stadsdelscentrum, som utarmades när externhandeln kom.
Hyresbostäder insåg att det inte var framkomligt att skapa ett kommersiellt centrum igen och bestämde sig 2013 för att skapa en centrumbildning kopplad till verksamheter inom idrott, kultur och fritid.
Idrottens hus, med bland andra Östergötlands idrottsförbund, öppnade här. Idrottens hus erbjuder idrottsföreningar lokaler för årsmöten och utbildningar.
– Det var den första pusselbiten i klustertanken.
Samtidigt uppträdde ungdomar provocerande mot personalen, och personalen såg droghandel utanför fönstret.
Kommunen flyttade ut kultur- och fritidskontoret till Klockaretorpets centrum.
När det började röra sig mer folk här tror Tomas Lindquist att ungdomarna som betraktade centrumet som sitt kände sig provocerade. Konflikten eskalerade. För att öka tryggheten satte man ut väktare.
– Då bröt helvetet loss. Då brann det bilar och var mycket skadegörelse.
– Det var en jobbig resa under något år eller två. Sedan började det lugna ner sig.
– Vi gjorde oerhört mycket insatser, säger Tomas Lindquist och talar om förebyggande arbete både socialt och med den fysiska miljön, där torget öppnats upp.
Genom den nya metoden EST, effektiv samverkan för trygghet, har man nu en helt annan koll, säger han. Det handlar om ett brottsförebyggande arbete, att agera utifrån lägesbilden.
– Hyresbostäder är drivande i det arbetet, men vi jobbar tillsammans med socialtjänsten, polisen, andra fastighetsägare och väktarbolag.
EST-gruppen träffas en gång i månaden och går igenom läget. Sådana här grupper finns även i Marielund, Ringdansen och Hageby.
– Det är extremt hands on. Vi använder färgmarkeringar: är området grönt, gult eller rött?
Det ska i förväg finnas planer för hur man ska agera utifrån det. Sedan i november 2018 är Klockaretorpet grönt, utan social oro. Förutom alla insatser kan lugnet bero på att nyckelpersoner sitter i fängelse eller förändrat livet.
– Generellt sett är det väldigt lugnt i Norrköping nu, säger Tomas Lindquist.
Hans bild är att Drottninggatan är hetast när det gäller narkotikahandel. I dag rör sig ungdomar också mer än tidigare. Mest oroligt är det i Ringdansen, utan att vara i närheten av hur det var i Klockaretorpet 2016.
Om en månad öppnar Föreningarnas hus, också vid torget i Klockaretorpet, där föreningar från hela stan kan hyra in sig, med skåp för administration, arbetsplatser, mötesrum och en aktivitetsyta.
Till sommaren öppnar Kunskapens hus, i den tidigare pizzerian. Här blir det en mötesplats med stöttning till tonårsföräldrar, läxhjälp, besök av Portalen, vinprovning eller varför inte besök av Ernst Kirchsteiger som pratar om trädgård i april, säger Tomas Lindquist.