S, C och MP hade tagit initiativ till ett inledande samtal om en långsiktig energiöverenskommelse för Norrköpings kommun. Efter mötet var reaktionerna från de tre partierna som bjudit in positiva.
– Jag är glad och tacksam för att alla kom och bidrog konstruktivt i samtalet. Vi tycks vara överens om den framtida energiförsörjningen är ett problem vi måste lösa gemensamt och ska försöka hitta en långsiktig energiöverenskommelse. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för norrköpingsbornas skull, säger oppositionsrådet Olle Vikmång (S).
S, C och MP avser att bjuda in till vidare samtal för att diskutera kraftslag och "hur en överenskommelse förhåller sig till pågående processer kring energiplan och översiktsplan i kommunen".
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tycker att initiativet till att träffas var bra så man kunde reda ut de olika formella besluten, men påpekar att processen redan är i gång med energiplanen och det tematiska tillägget till översiktsplanen som ska uppdateras till alla energislag som kan vara möjliga för Norrköping, ett arbete alla partier ställt sig bakom. Det behövs inte två parallella processer, anser hon.
–Jag upplevde väl att det oppositionen bjuder in till, det är ju någonting som redan är pågående, säger Sophia Jarl som också tycker att bjuder man in till ett möte så borde det funnits konkreta förslag.
– Sedan är det så att vi har en gemensam bild av att Sverige behöver mer energi, det är ingen tvekan om det. Men det slutar lite där, för någonstans har vi lite olika syn på hur mycket ansvar ska Norrköpings invånare ta för energiförsörjningen, säger Jarl och fortsätter:
– Jag tycker att vi har varit väldigt proaktiva i vårt politiska program utifrån de skrivningar som finns där när det gäller energiförsörjning och att vi gärna vill att Norrköpings kommun ska kunna vara delaktig i etablering av SMR. Men det är till syvende och sist en nationell fråga. Det finns många delar i den nationella politiken som fortfarande inte är löst, som gör att det blir svårt ute i kommunerna.
Jarl har lovat att presentera en tidsplan för energiplanen och det tematiska tillägget.
– Vi har sagt det i majoriteten att vi vill gärna hålla oss till den strukturerade processen. Samtal kommer vi att ha framöver och försöka landa ner i en långsiktig överenskommelse, men jag tror att det ska ske inom ramen för de här två formella besluten, säger Jarl.
Olle Vikmång tycker att mötet var ett bra första steg, med tanken att identifiera problemet för att sedan resonera gemensamt kring alternativa lösningar.
– Vår utgångspunkt var att vi skulle kunna förhoppningsvis dela samma problembild: hur är statusen i dag vad gäller energiförsörjningen och hur ser den ut framåt, säger Vikmång som upplevde att alla var överens om att Norrköpings energi- och elbehov ökar de närmaste fem-tio åren.
Man kan inte förlita sig på att någon annan ska lösa det, menar Vikmång. Han tycker att en parallell diskussion med informella mer öppna och tillåtande samtal behövs samtidigt som de formella processerna som tar lång tid.
Bakgrunden är heta debatter i fullmäktige, där Borgerlig samverkan säger nej till storskalig vindkraft och förespråkar SMR, små reaktorer. Klimatet i fullmäktige är inte alltid det bästa för en konstruktiv dialog menar Vikmång.