Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till vindparken kvarstår när fullmäktige ska rösta

Det blir ingen förändring när kommunfullmäktige på måndag återigen ska rösta om Holmens vindpark. Tidigare har beslutet varit en avsiktsförklaring att använda det kommunala vetot. Det står fast när miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen nu vill ha ett tydligt besked.

Kommunfullmäktige, där Borgerlig samverkan som leds av Sophia Jarl (M), med stöd av SD, har majoritet har redan beslutat om avsikten att använda vetot mot Holmens vindkraftspark Klintaberget. Nu sker det formellt. Förslaget är att avstyrka Holmens ansökan.

Kommunfullmäktige, där Borgerlig samverkan som leds av Sophia Jarl (M), med stöd av SD, har majoritet har redan beslutat om avsikten att använda vetot mot Holmens vindkraftspark Klintaberget. Nu sker det formellt. Förslaget är att avstyrka Holmens ansökan.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2023-03-24 13:00

Att Norrköpings kommuns avsikt är att använda det kommunala vetot mot Holmens vindkraftspark vid Klintaberget fick Borgerlig samverkan, M, KD och L med stöd av SD, igenom efter en lång debatt i kommunfullmäktige i november.

Avsiktsförklaringen skickades in till miljöprövningsdelegationen som inte tyckte att kommunens ställningstagande framgick tillräckligt tydligt och begärde ett förtydligande.

– Vi tog ju ett vad vi tyckte var ett skarpt beslut under hösten när det gäller Klintaberget. Då var länsstyrelsen inte klar med sin process, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nu är länsstyrelsen det och nu kommer den direkta frågan om veto. Kommunens inställning känner de till, säger Jarl, men de vill ha en skarpare formulering.

För länsstyrelsens del kunde formuleringen ha tagits i kommunstyrelsen, säger Sophia Jarl. Men då oppositionen vid flera tillfällen lyft att vissa saker är så principiella att de bör tas i fullmäktige, och vindkraften är just ett sådant principiellt beslut, ska frågan upp i kommunfullmäktige på måndag.

undefined
Holmen Energi AB ansökte i oktober 2021 om att få uppföra max 12 vindkraftverk vid Klintaberget.

Någon förändring blir det inte då. Borgerlig samverkan håller fast vid sitt nej till vindparken. Förslaget är att avstyrka Holmens ansökan.  "Det här är ett gemensamt ställningstagande från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna även om varje parti har sina egna bevekelsegrunder", skriver Jarl i ett debattinlägg och fortsätter: "Den viktigaste frågan för mig är frågan om ersättning till i första hand fastighetsägare och företagare i det område där vindkraftsverk ska etableras."

– Den absolut största frågan för Moderaterna är äganderätten, och därmed ersättningsfrågan för de människor som upplever att de blir drabbade av olika typer av vindprojekt, säger Jarl.

Liberalerna har varit tydliga med ett hårdnackat motstånd mot vindparker.

– Vi har en överenskommelse och den kommer vi att värna hela mandatperioden. Men vi är inte generellt emot vindkraft i Moderaterna, utan det vi säger är att först och främst måste frågan om ersättning och ägarfrågan lösa ut sig, säger Sophia Jarl.

– Sedan får man i varje specifikt fall ta hänsyn till ett antal premisser som inte länsstyrelsen tar hänsyn till. För oss är det viktigt att kommunpolitiken tar hänsyn till det som inga andra myndigheter tar hänsyn till. Då är det äganderätten, det kan handla om naturområden som helhet för en kommun och närhet till bebyggelse.

Eftersom många kommuner i södra Sverige sagt nej till vindkraftsetableringar tillsatte den förra regeringen en utredning om att ge lokalsamhällen och kommunerna ersättning när det byggs vindkraftverk. Den 31 mars presenteras utredningen.

Enligt Jarl kommer utredningen inte att påverka dagens ställningstagande om Klintaberget – men hon kommer att läsa den med stort intresse för att se vad man kommit fram till när det gäller markägare och fastighetsägare. Om bara kommuner får ersättning blir det ännu ett incitament för att en kommunledning kan köra över medborgare, menar hon.

I fråga om Klintaberget är det inte bara äganderätten som spelar in för Moderaterna utan det är också ett område som Norrköpingsborna värdesätter när det kommer till rekreation och friluftsliv. Till det kommer teknikförändringen med högre vindkraftverk.

Fakta

Den 31 mars presenterar regeringens utredare förslag för incitament för vindkraft. Det ena uppdraget är att föreslå ett system för kompensation till lokalsamhällen och dem vars omgivning påverkas av vindkraftsutbyggnad. 

Det andra uppdraget är förslag för att stärka kommunernas incitament att medverka till utbyggd vindkraft. Där ingick att bedöma om finansieringen av förslagen bör komma från statsbudgeten eller verksamhetsutövarna. Det har ändrats till att det ska komma från verksamhetsutövarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!