Holmen har inte dragit tillbaka sin ansökan till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen om en vindpark norr om Simonstorp. Men när kommunen ska yttra sig kommer det att bli nej. Den avsiktsförklaringen gick igenom med röstsiffrorna 45 mot 40. S, V, MP och C röstade emot.
På plats på åhörarläktaren för att höra argumenten från de olika partierna var både representanter från föreningen Rättvisa Vindar, som var glada för kommunens nej, och Holmens talesperson för vindkraftsprojektet Nils Ringborg som hänvisade till NT:s intervju med Holmens vd Henrik Sjölund som där uttryckt att vindkraft behövs nu, att det inte går att vänta på kärnkraften. Och en majoritet kan ändras, säger Ringborg.
– Det är en viktig dag för Norrköping idag och många som sitter här på läktaren, sa kommunalrådet Reidar Svedahl (L) som agiterade mot storskalig vindkraft, och visade delar som ramlat av vindkraftverk.
Han talade om vindkraftens negativa påverkan på naturen, och på närliggande fastigheter, med värdeminskning.
– Vi behöver el som är planerbar och som vi kan lita på, fortsatte kärnkraftsförespråkaren Svedahl.
– Vår kommuns fortsatta utveckling är beroende av en energipolitik som är klok och som stimulerar en ökad lokal och hållbar energiproduktion, sa oppositionsrådet Olle Vikmång (S) som tycker att det är glädjande att Holmen som är ett av kommunens viktigaste företag lämnat in en ansökan om etablering av vindkraft på sin egen mark, ett område som kommunen pekat ut som lämpligt för vindkraft.
– Jag är oroad men inte förvånad när den nya kommunledningen som första politiska beslut går fram med att man vill stoppa den här etableringen. Det som förvånar är att man samtidigt säger att man ska ha näringslivets och jobbens bästa för ögonen och högt upp på agendan, sa Vikmång som tycker att man skulle låtit miljöprövningen ha sin gång.
– Ni i höger-SD-styret är faktiskt näringslivets främsta fiende. Just i den tid vi lever i idag, under dessa år kommer Sveriges framtid som industrination att avgöras, och möjligheten att klara av klimatkrisen, sa Nicklas Lundström (V).
Monica Holtstad (L) talade om att värna den lilla människan och Kolmårdsskogen. Det var under debatten tyst från KD som velat se en miljöprövning, men som i det nya samarbetet fått ge med sig.
– Borgerlig samverkan tillsammans med SD har kommit fram till att det är vårt ansvar att redan nu säga nej, och det gör vi företagsvänligt utifrån att det är många företag som drabbas negativt, sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
I ärendet om att införa en ny styrmodell med ett politiskt program, för första gången i Norrköping, en följd av Borgerlig samverkans samarbete med SD och programmet "Frihet och ansvar", yrkade oppositionsrådet Maria Sayeler Behnam (S) på återremiss för att få programmets roll i styrmodellen tydliggjord. En minoritetsåterremiss blev det.
Nicklas Lundström (V) ställde frågan till Sophia Jarl om hon har förtroende för SD:s kommunalråd Christopher Jarnvall efter NT:s avslöjande att han sålt försvarshemligheter vid en helikopterupphandling till ett utländskt företag. Lundström ville ha ett svar, ja eller nej. Något sådant fick han inte av Jarl som inte vill föra den diskussionen om en enskild ledamot i forumet fullmäktige.