Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lång debatt om vetot mot vindkraftparken – igen

Det blir ett omtag i frågan om Norrköpings kommun ska använda det kommunala vetot mot Holmens vindkraftsplaner vid Klintaberget. Oppositionen fick igenom en återremiss och skjuter därmed fram beslutet.

Sista ordet är inte sagt i frågan om att använda det kommunala vetot mot vindkraftsparken vid Klintaberget.

Sista ordet är inte sagt i frågan om att använda det kommunala vetot mot vindkraftsparken vid Klintaberget.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrköping2023-03-27 16:23

Många trodde nog att det redan var klart att Norrköpings kommun sätter stopp för den vindkraftspark som Holmen vill bygga vid Klintaberget. Det var i alla fall vad som beslutades av Borgerlig samverkan, M, KD och L med stöd av SD, efter en lång debatt i kommunfullmäktige i november. 

Men den avsiktsförklaring som skickades in till miljöprövningsdelegationen efter det var inte tillräckligt tydlig och nu vill länsstyrelsen ha ett rakare besked i frågan. Det ledde till att det återigen blev en lång debatt i kommunfullmäktige, där Olle Vikmång (S), oppositionsråd, yrkade på återremiss. Hans främsta argument är att det på fredag ska presenteras en utredning, tillsatt av den förra regeringen, som handlar om att ge lokalsamhällen och kommunerna ersättning när det byggs vindkraftverk. Sophia Jarl (M), kommunalråd, har i en debattartikel uttryckt att den viktigaste frågan för henne är "frågan om ersättning till i första hand fastighetsägare och företagare i det område där vindkraftsverk ska etableras." Olle Vikmång menar att man då ska vänta in resultatet av utredningen för att kunna analysera och beakta vad som står i den. Han fick medhåll från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

– När det kommer skarpa förslag gällande ersättningar så snart borde det vara självklart att vi ska vänta på det, sa Göran Färm (S), en av många i oppositionen som gick upp i talarstolen.

Från Borgerlig samverkan däremot var det desto tystare. Både Reidar Svedahl (L) och Christopher Jarnvall (SD) gick upp och nöjde sig med att yrka bifall till liggande förslag, utan att ta debatten. Christian Widlund (C) påpekade detta och ifrågasatte hur samsynen i vindkraftsfrågan egentligen är i Borgerlig samverkan. Till slut såg sig Sophia Jarl tvungen att gå upp i talarstolen. Förutom att hålla fast vid det tidigare beslutet vädjade hon också till Olle Vikmång och alla de som stöttade förslaget att ta tillbaka återremissen.

– Jag tycker det är oansvarigt. Ni tror att vi kommer ändra oss, det kommer vi inte göra. Det enda ni gör är att skapa otrygghet, sa hon. 

När det blev dags att fatta beslut begärdes votering. Där blev röstsiffrorna 45-40 för att avgöra ärendet under måndagens möte, vilket är tillräckligt för oppositionen att få en minoritetsåterremiss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!