Förhoppningen var att den nya bron skulle kunna tas i bruk sommaren 2024. Den tidsplanen har spruckit.
– Vi har haft som riktmärke att den skulle vara på plats till sommaren, men nu tror vi att det snarare blir till årsskiftet, slutet av 2024, säger Johan Smedner, enhetschef för mark och infrastruktur vid samhällsbyggnadskontoret.
– Det pågår nu ändå en framdrift i projektet, vi tar fram detaljritningarna för hur bron ska byggas. Men i de här detaljerna finns det vissa saker som länsstyrelsen måste vara med och godkänna. Den dialogen för vi nu och hoppas komma i hamn med snart.
Vad är det för detaljer som de har åsikter om?
– Det är kulturmiljön, framför allt kring Brovaktarstugan. Vi har ju tillståndet på plats nu, att vi kan göra åtgärder, men sedan är det olika typer av detaljer i utformning.
Det var ett villkor i tillståndsansökan att länsstyrelsen skulle få vara med och bestämma om detaljer. I det som är aktuellt nu handlar det om angöringen, ändspannet, en diskussion om materialval.
Förhoppningen är att komma i gång med förberedande arbete på platsen till vintern. Några träd ska avverkas för att få plats med byggnationen. Därefter ska man ha en entreprenör på plats framåt maj.
– Bron börjar byggas i maj och så tar det ungefär ett halvår innan den är på plats, och då är det i slutet av året, säger Johan Smedner.
Norrköpingsborna har väntat länge på en ny Femöresbro – och får nu alltså vänta lite till.
– Vi gör allt vi kan för att få den på plats så snart som möjligt, försäkrar Johan Smedner.
Nu går det ändå framåt, konstaterar Smedner. Ett tag stod det stilla, då kommunen och länsstyrelsen överklagade varandras beslut, då man hade olika sätt att se på kulturmiljön. Nu är alla tillstånd på plats, även vattendomen som kom innan sommaren.
Den gamla bron togs bort 2017 på grund av rostangrepp. Miljön runt bron är kulturhistoriskt viktig och klassad som byggnadsminnesområde, vilket komplicerat arbetet med att ta fram en ny bro.
I januari fick kommunen tillstånd av länsstyrelsen att göra ändringar i byggnadsminnesområdet för att kunna angöra bron. Länsstyrelsen har prövat dels hur det norra brofästet påverkar byggnadsminnesområdet och Brovaktarstugan (länsstyrelsen har sagt nej till flytt av stugan), och dels hur strandskoningen längs vattnet, som är att likställa med ett fornminne, påverkas av åtgärderna för den nya bron.