Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsstyrelsen har gett klartecken till Femöresbron

Länsstyrelsen säger ja till Femöresbrons angöring inom byggnadsminnesområdet. Därmed väntas en ny bro kunna vara på plats sommaren 2024. "Ett oerhört glädjande besked", säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ännu gapar det tomt efter att Femöresbron togs bort över Motala ström. Men inte så länge till. Beskedet från länsstyrelsen innebär att arbetet går vidare och att en ny bro ska vara på plats 2024.

Ännu gapar det tomt efter att Femöresbron togs bort över Motala ström. Men inte så länge till. Beskedet från länsstyrelsen innebär att arbetet går vidare och att en ny bro ska vara på plats 2024.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-01-20 16:02

I ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen meddelar kommunen att länsstyrelsen har fattat beslut om att godkänna utformningen och placeringen av den nya Femöresbron.

– Det betyder att vi kan accelerera arbetet med att få en ny Femöresbro på plats. Bron är viktig för oss Norrköpingsbor och vi är lättade över att kunna få fart i arbetet igen, säger Sophia Jarl (M), i en kommentar.

Det var i september 2016 som bron stängdes av på grund av rostangrepp, och vidare undersökningar visade att bron inte gick att reparera utan behövde bytas ut. Sen dess har turerna kring bron varit många och snåriga. Miljön runt bron är kulturhistoriskt viktig och klassad som byggnadsminnesområde. Redan när bron monterades ner sa länsstyrelsen att man inte skulle acceptera intrång i byggnadsminnet Himmelstalunds herrgård, dit Brovaktarstugan hör. Men kommunen gick ändå vidare med planerna, som bland annat innebar en flytt av Brovaktarstugan. Länsstyrelsen sa nej till kommunens förslag till ny bro, vilket sen överklagades. Kommunen fick efter överklagan rätt i förvaltningsrätten men kammarrätten gick senare på länsstyrelsens linje.

I maj 2022 skickade kommunen in ett nytt förslag till länsstyrelsen och inte långt senare berättade vi att länsstyrelsen var nöjd med den kompromiss som förhandlats fram med kommunen. Nu står det alltså klart att länsstyrelsen även formellt säger ja till de nya planerna. 

– Efter en del resonemang med kommunen och finjusteringar så har vi landat i att den här lösningen är bra och tillräcklig. Då har vi kommit fram till beslutet och kunnat medge det här, säger Patrick Björklund, länsantikvarie.

Kommunens mål har varit att konstruera och utforma en bro som både är lik den gamla bron och hanterar platsens kulturhistoriska och arkitektoniska värden. Den ska ta vara på Femöresbrons viktigaste karaktärsdrag, om än i en modern tappning, och samtidigt vara tillgänglig för personer med funktionsvariationer.

Nästa steg är att politikerna i samhällsplaneringsnämnden fattar beslut om att starta detaljprojekteringen av den nya bron. Förhoppningen är att den nya bron kan tas i bruk sommaren 2024.

– Våra broar i staden är viktiga och det är många Norrköpingsbor som engagerat sig i Femöresbron, säger Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!