Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu spelar han cymbal med änglarna i himlen

Under 2019 hade jag glädjen att träffa många intressanta, kloka och erfarna människor i Finspång.

Pia Olsson i Grytgöl är en av de cirka 30 personer i och runtomkring Finspång som Widar träffat för samtal under 2019.

Pia Olsson i Grytgöl är en av de cirka 30 personer i och runtomkring Finspång som Widar träffat för samtal under 2019.

Foto: Widar Andersson

Finspång2020-01-03 12:01

Nedan några korta minnesbilder från fyra av alla dessa möten. Döden är ju en oundvikligt integrerad del av livet. Därför avslutas texten med några rader från det minnesord jag skrev 22 januari över Per-Erik Störe. 

ARON OSKARSSON 20/9

”Den dagen jag föddes hade Elof namnsdag och mor och far tänkte väl att så får det bli; pojken får heta Elof. När dopet närmade sig så fick de emellertid lite kalla fötter. Revymannen och komikern Elof Ahrle hade precis börjat slå igenom i buskisbranschen och mina föräldrar misstänkte att det kunde vara en belastning för mig att heta Elof. Jag skulle kunna bli retad på skolgården. Så de kollade i kalendern och såg att dagen efter Elof hade Aron namnsdag. Så de bestämde sig för att jag skulle heta Aron”, berättade Aron.

Dopet skulle ske en lördag i juli. Prästen i Risinge församling hette Pontus Leander.

”Pontus Leander tyckte inte att jag skulle heta Andersson i efternamn. Min pappa hette Andersson eftersom hans pappa hette Anders i förnamn. Då min pappa hette Oskar i förnamn bestämde prästen att jag – och mina bröder – skulle heta Oskarsson istället för Andersson”, berättade Aron för mig där vi satt i hans vackra vardagsrum omgivna av konst på väggarna och av silverskedar i vitrinskåp.

PIA OLSSON 14/6

Mellan klubbens fastigheter gamla Konsum och gamla Folkets Hus jobbade en handfull personer med de olika vagnarna och inslagen i Polustuskarnevalen som drar genom Grytgöl på midsommaraftonen.

"De driftiga personer som startade Polustus 1943 var ute efter att häckla och driva med den stora arbetsgivaren på orten Grytgöls bruk. Det blev snabbt en tradition som sedan länge knyter ihop människorna här i Grytgöl", berättade Pia.

"Jag var kanske 8 år då jag drogs in i Polustus första gången. Då sålde jag ballonger och kaffe. Nu tar Polustus nästan all min lediga tid från påsk och framåt. Och det är så himla kul!, sa Pia Olsson.

ÖRJAN LINDVALL 18/4

Örjan Lindvall integrerades snabbt i den betydande industriorten Köping. Snart var han studierektor på en stor yrkesskola, senare rektor för Komvux, pianist i Köpings storband och medlem med allt tyngre uppdrag i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i kommunen.

”Politiken hade jag med mig från uppväxten i Finspång. Pappa och hans båda bröder var aktiva medlemmar i Socialdemokraterna”, berättade Örjan.Pappan var bland annat ordförande i Nykterhetsnämnden, Örjans farbror Torild blev ordförande i Kommunstyrelsen medan Runo Lindvall - en annan av faderns bröder - vid sin bortgång strax före sin 97-årsdag 2015 omnämndes på nedanstående sätt i Folkbladetlegendaren Nils-Ove Magnussons glimtar 31 januari 2015:

”Jag har aldrig träffat en person med så brett register. Han var utrustad med ett fenomenalt minne, som inte minst kom till sin rätt när han var med om att skriva tre böcker om Lotorp, hans uppväxtort."

EVA RAMSTEDT 31/5

"Vi har alla att hantera förändringar i stort och smått. Kanske minns någon när flytten gick från föräldrahemmet och ut i friheten. Det är en stor förändring för både barn och föräldrar. En förändring som innehåller både avsked och förhoppningar. Att gå i pension från ett aktivt arbetsliv är också ett avsked samtidigt som det är början på något nytt", sa Eva Ramstedt och rekommenderade oss att likt lärjungarna se lite under ytan.

"Det som ser ut som ett avsked kan visa sig vara något helt annat", sa Eva Ramstedt.

Finspångs musikkår spelade till psalmsången och medverkade även med musikstycken som Hymn, Det spirar i Guds örtagård och glädjande nog också med en av mina favoritlåtar; den rytmiska och marschliknande Allegro, Adagio, Alleluia. 

PELLE STÖRE

Per-Erik Störe hade en förmåga att dra in människor i sammanhang där deras små och stora insatser var viktiga. Det var svårt att säga nej till Störe. Det där förhållningssättet till människor och föreningar är förmodligen den enskilt viktigaste förklaringen till hans framgångar som styrelseordförande i många företag och klubbar.

Vi ungefär 700 personer som såg Störe i full aktion den där Cancergalelördagen i Risinge kyrka hade nog svårt att föreställa sig att cancern tre månader senare skulle ha tagit hans liv. Störe blev stegvis sämre runt jul och nyår. På den nationella Cancergalan i Stockholm 7 januari fick barnen Adam och Evelina Störe i pappas och mammas ställe överlämna den stora gåvan från Risinge till Cancerfonden. Och nu spelar han cymbal med änglarna i himlen.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!