Grytgöl är ett spännande och fint samhälle med runt 450 innevånare i socknen. Spännande samhällen byggs och skapas av spännande människor. En av alla dessa spännande människor är Pia Olsson. En vacker förmiddag i början av juni ringde jag därför på hennes dörr på Folkströmsvägen i Grytgöl.
”Jag har bott i Grytgöl sedan jag var ett år då mamma och pappa flyttade hit från Finspång. Nu hyr en av våra söner deras hus medan de har flyttat till ett enplans radhus alldeles här intill”, berättade Pia när vi slagit oss ner med kaffe och tilltugg i det hemtrevliga huset.
Hon utbildade sig till frisör på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping. Efter 17 år i yrket – varav 10 år som egen företagare – på Modeklipparna i Finspång kände hon att det nog var dags att prova på något annat.
”När man börjar känna att det inte är så kul att lära sig nya saker i jobbet så är det klokt att försöka byta karriär medan man ännu kan välja det själv. Så jag klippte till och satte mig i skolbänken igen. Jag började med att läsa samhällskunskap och matte på Komvux i Finspång. Samhällsfrågor har alltid intresserat mig så det var jättekul. Matten var det lite värre med. Men är man motiverad så fixar man det”, sa Pia.
Det som motiverade henne var att gå en utbildning till behandlingspedagog.
Hon och maken Jörgen och deras två söner hade redan vid slutet av 1990-talet börjat som stödfamilj för en liten pojk som var hos dem varannan helg, Efter något år behövde pojken placeras permanent i en familj och det blev så att han flyttade in hos familjen Olsson.
”Vi tyckte det var synd om han skulle behöva placeras i ännu en ny miljö. Sedan har vi haft två andra grabbar hos oss. Och två bor kvar ännu. Vi är ju ett familjehem men vare sig Jörgen eller jag har haft det som jobb utan vi ser det som att familjen har växt”, berättade Pia.
Familjehemmet ökade på lusten att lära sig mer om sociala frågor.
”Efter utbildningen arbetade jag bland annat på Risingegårdens behandlingshem. Samtidigt läste jag hela tiden kurser på olika universitet. När jag blev biträdande föreståndare på Risingegården så läste jag mer och fler kurser om personalledning och ledarskap i allmänhet", sa Pia Olsson.
Efter cirka 10 år av "kvällskursande" landade hon i en kandidatexamen inom "Ledning och strategiskt personalarbete". Sedan kom TUC in i Pia Olssons liv.
"Jag arbetar som Teamledare på Tranås utbildningscenter (TUC). Vi levererar vuxenutbildningar inom Yrkeshögskolan. Verksamheten växer så det knakar och vi finns nu på sex orter och jag ansvarar för Linköping, Stockholm och i Motala", berättade Pia.
En verksamhet som TUC tagit över är Urmakarskolan, en treårig utbildning med 36 platser i Motala.
"Utbildningen certifieras av branschorganisationen "Wostp" i Schweiz; som ju är det stora klocklandet i världen. Det är en krävande utbildning med täta kunskapskontroller inlagda i terminerna. Allt är väldigt noga och exakt. Till och med jag som aldrig ens kommer i närheten av en klocka i mitt arbete har varit nere hos Wostp på en grundläggande utbildning", sa Pia.
Vi satte oss i bilen för att åka ner till Grytgöl IK: s hjärta de här veckorna före midsommar. Mellan klubbens fastigheter gamla Konsum och gamla Folkets Hus jobbade en handfull personer med de olika vagnarna och inslagen i Polustuskarnevalen som drar genom Grytgöl på midsommaraftonen.
"De driftiga personer som startade Polustus 1943 var ute efter att häckla och driva med den stora arbetsgivaren på orten Grytgöls bruk. Det blev snabbt en tradition som sedan länge knyter ihop människorna här i Grytgöl", berättade Pia.
Numera är det mycket nationella och internationella händelser som tas upp i de fräcka rimmen och i karnevalens installationer som lockar tusentals människor till Grytgöl på midsommar.
"Jag var kanske 8 år då jag drogs in i Polustus första gången. Då sålde jag ballonger och kaffe. Nu tar Polustus nästan all min lediga tid från påsk och framåt. Och det är så himla kul!, sa Pia Olsson.