Ett antal unga medlemmar i den socialdemokratiska ekonomklubben på Handelshögskolan skapar förhoppningsvis lite uppmärksamhet, eftertanke och reformiver med sin på DN Debatt redovisade ambition att visa att "forskning kan övertrumfa ideologiska skygglappar."
Dysterkvistar kan förvisso - med mycket på fötterna - invända att regleringarna av hyresmarknaden under sina sjuttio år har överlevt värre attacker och prövningar än kritik framburen av åtta studenter och en doktorand. Så är det förstås.
Mer att läsa: Chans till förnyelse.
Hyresregleringarna stod pall när de marknads- och EU-anpassade reformerna stod som spön i backen under 1990-talet. Vare sig regeringen Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt tog sig för - trots massiv kritik under ett halvsekel - att avveckla regleringarna som var stofila redan när de infördes på 1940-talet. På senare tid har prominenta och socialdemokratin närstående personer som till exempel Göran Persson, Klas Eklund och Lennart Weiss, kunskapstunga forskare som Jan Jörnmark, etablerade fastighetsekonomer som Hans Lind och Stellan Lundström och socialt medvetna direktörer som Stefan Ränk på Einar Mattsson AB lagt fram övertygande argument och fakta om hyresregleringarnas negativa effekter för rörlighet, integration och tillgänglighet på bostadsmarknaden. Och ingen har brytt sig. Men en vacker dag är tiden mogen för det mesta. Så är det bara. Och större saker har hänt. Kunde Sverige gå med i EU och kunde regeringen över en natt skrinlägga den oreglerade invandringen så är det självklart fullt möjligt att avskaffa hyresregleringar som enligt S-studenterna göder segregation och mest gynnar rikt folk.
Mer att läsa: Övergiven politik med mossa.
Den bärande (fel)tanken i hyresregleringen är att rättvisa hyror ska sättas utifrån ett politiskt påhittat bruksvärde istället för att hyrorna sätts på marknaden. Ett argument som S Handelsklubb sågar i fotknölshöjd: "Kopplingen mellan inkomst och hur attraktivt område man bor i är starkare för hyresrätter än för bostadsrätter, trots att marknaden för den senare inte omfattas av bruksvärdessystemet."
Kanske smäller det till i höst? Kanske får bostadsminister Peter Eriksson grönt ljus av Stefan Löfven att utlösa den slumrande majoritet för avskaffade regleringar som riksdagshuset rymmer? Låt oss hoppas.