En påfallande talrik publik hade slutit upp för att lyssna och för att ställa frågor. Jag var där.
Mats Annerfeldt förde talan för Socialdemokraterna. Han är partiets kandidat till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande där han i så fall efterträder Ulrika Jeansson (S).
– Det här är min första valdebatt så jag får pröva mig fram, sa Annerfeldt. Han passade också på att säga något om sig själv.
– Jag är en Landskronapåg och ingenjör som via Karlstad och Moskva tog mig till Finspång och Siemens, berättade Annerfeldt.
Den betydligt mer erfarne kommunpolitikern Inge Jacobsson talade för Moderaterna. Han är en av ganska få Rejmyrebor som är aktiva i kommunpolitiken. Och han var den ende i panelen som bor i Rejmyre.
– Jag vet hur det är att få strida för att få kommunen att vilja satsa på någonting utanför Finspångs 50-skyltar. Att lägga gatsten inne i Finspångs centrum är liksom alltid viktigare än att till exempel se till så att förskolan i Finspång kan flytta ihop i en och samma lokal, sa Inge Jacobsson.
Det var medlemmar i Rejmyre Byaråd som tog upp förskolan i debatten. Redan 2008 tog Finspångs kommun ett beslut om att förskolan, som idag har sin verksamhet i två lokaler en bit bort från varandra, skulle få en gemensam lokal för sina tre avdelningar. Enligt vad som sas på mötet så var beslutet då, för femton år sedan, att bygget skulle vara klart 2015. Idag 2022 har ännu inget hänt.
Centerpartiets Hugo Andersson som är med och styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna antecknade flitigt. Han stack inte under stol med att han inte kände igen beslutet från 2008.
– Du kunde ha berättat det för mig Inge men vad jag minns så har du aldrig sagt något om det här, sa Hugo. Inge Jacobsson hade helt andra minnesbilder av det som förevarit.
Flera av politikerna gjorde inlägg i debatten. Mikael Wallin från Liberalerna och Kristin Andersson från Kristdemokraterna tryckte båda två starkt på skolans och förskolans betydelse i allmänhet och inte minst i de mindre orterna i kommunen. Stefan Carlsson från Vänsterpartiet har tidigare erfarenheter av att ha regerat i Finspång tillsammans med Socialdemokraterna. Han hade då ansvar för utbildningsfrågorna i kommunen. Han tog även upp situationen med "trångboddheten" i Rejmyre skola. En fråga som lyftes fram av en kvinna i publiken som arbetade på skolans fritidshem.
– Arbetsmiljön är inte bra för barnen och medarbetarna. Det är också svårt att inte minst rekrytera lärare till skolan, berättade hon. En annan person i publiken påtalade att äldreboendet Berggården har liknande rekryteringsproblem.
Torgny Maurer från Sverigedemokraterna argumenterade för att kommunen framförallt ska ta hand om de människor, verksamheter och lokaler som man redan har istället för att hela tiden vilja växa. Att underhålla skollokaler i Rejmyre och på andra orter i kommunen såg han som mycket viktigt.
– Vi vill se ett sammanhållet och inte splittrat Finspång så Torgny Maurer.
En man i publiken talade om att kommunen borde röja upp och göra i ordning en våtmark som både gynnar den biologiska mångfalden och får området nedanför skolan att se mycket bättre ut. Den övergivna och förfallna värdshustomten som skämmer Rejmyre centrum var uppe till debatt.
Arrangörerna i Rejmyre Byaråd tog upp Konsumbutikens problem med att få lokalerna att räcka till. Den stadigt växande pakethanteringen kan ställa krav på utbyggnad. Det kom upp frågor om hur kommunen tänkte när det gällde fastighetsägandet i Rejmyre. Ett kommunalt bolag äger "Macken" där Byarådet håller till och även Hantverksbyn i anslutning till Glasbruket; ett stenkast nedanför Folkets Hus. Enligt frågeställaren finns det beslut om att bolaget ska sälja alla sina fastigheter.
Hugo Andersson som är miljö- och samhällsbyggnadsansvarig politiker sa att inga beslut om försäljning var fattade.
Det kom inlägg från publiken som lyfte in Hävla i sammanhanget.
– Kommunen fortsätter bortanför Rejmyre. I Hävla precis som i Rejmyre behövs både fler fasta bostäder för de många som vill flytta hit och det behövs ett vandrarhem för alla besökare, sa mannen och fick starkt bifall. Holmens vindkraftsplaner var dock inte populära.Nu ska en vindbruksplan tas fram inom två år.
– Kanske visar det sig att det finns någon plätt i kommunen där vindkraft skulle passa bra? sa Mats Annerfeldt.