Han väntar på att det stora ska ske

Krönika 14 augusti 2020 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torgny Maurer och jag har träffats en gång förut. För nästan på dagen 25 månader sedan möttes vi i SD: s lokal på Bergslagsvägen, vägg i vägg med Kägelhallen. Jag samtalade med ledarna för alla partier i fullmäktige i Finspång inför valet i september 2018.

– Vi kan samarbeta med alla partier men inget parti vill samarbeta med oss. Så det är bara egna mandat och egen styrka som gäller just nu. Jag tänker framåt valet 2022. Då kan det börja hända riktigt stora saker”, sa Torgny Maurer då.

Och hur är läget nu månntro?

– Det är både annorlunda och lika. I valet för två år sedan ökade vi från fyra och till åtta platser av de 45 som finns i fullmäktige. Med några få rösters marginal blev vi större än Moderaterna och är nu näst störst av partierna. Vi har två ordinarie platser och två ersättare i Kommunstyrelsen och vi har 15-20 personer som är med i kommunpolitiken. Så det är annorlunda. Det som är lika är att direkt efter valet så sa alla de andra partierna från Vänstern och till Moderaterna att "Vi kan samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna", sa Torgny Maurer och skakade på huvudet med ett lätt roat leende i mungipan. 

Under den här Coronavåren/sommaren har jag samtalat med alla ordföranden eller motsvarande i Finspångs fullmäktige partier. Vi har setts hemma hos dem, på biblioteket, på Joan´s och allt var det nu har varit. Men kommer jag ihåg rätt så är träffen med Maurer den enda som varit i kommunhuset.

– Vi har fått en lokal här i huset som vi delar med V och MP, berättade Torgny när han lotsade in mig till kontoret en sen eftermiddag tidigare i augusti. Vi slog oss ner vid ett enkelt bord och drack lite kaffe och tog en kaka ur en burk av det slaget som föräldrar och släktingar köper då skolbarnen ska få ihop pengar till skolresor.

– Jag är ju deltidsanställd som politiker nu och då hinner jag med att sätta mig in i fler frågor och i hur beslutsgångarna går på ett bättre sätt. Därför har det allteftersom blivit roligare med politiken. Samtidigt ser jag ju hur klent det är med den politiska insynen rent generellt. Vi försöker få upp mer frågor till öppen diskussion, men det är ofta lönlöst. Inga fler verkar vara intresserade utan säger bara ja och amen till allt som kommer från förvaltningen och från sossarna, sa Torgny Maurer.

Han nämnde planerna på nedläggning av barnomsorgen i Grytgöl, av fritidshemmet i Ekesjö och oron för vad som ska hända med vad som ska hända med de få kvarvarande landsortsskolorna i kommunen.

– Här har ju kommunen fått slå back i maskin. Vi har stridit för att sådana här väldigt viktiga frågor om välfärden i hela kommunen ska avgöras i fullmäktige genom offentlig debatt och öppna omröstningar och inte i förvaltningen. En annan stor fråga är den fleråriga avstängningen av Bergslagsvägen från Kulturhuset och ända ner till korsningen vid Jonas Wenströms väg. Centrum och dess handlare har hamnat i problem genom avstängningen och vi har drivit på för att vägen ska öppnas. Efter mycket om och men ska det väl bli så nu men det borde ha gjorts direkt när bygget av Vårdcentrum inte längre blockerade vägen, sa Maurer.

Han har bott i Hällestad i många år tidigare men bor nu i en hyresrätt inne i Finspång.

– Det var lätt att hitta en fin och ledig lägenhet här, sa han med lätt ironi i rösten. SD är nämligen som enda parti kritiska till tillväxtvisionen 30/35 där målet om 30 000 innevånare ska vara förverkligat år 2035. I visionen finns ett stort fokus på bostadsbyggande.

– Vi tycker det är bakvänt och vi är oroliga för att de där visionerna kommer att leda till en ökad inflyttning av asylsökande och anhöriginvandrare och av människor med sociala problem som vi ju vet har mycket svårt att få jobb och som kommer att öka bidragskostnaderna för kommunen. Vi har inget emot utveckling och tillväxt men den ska ju i så fall vara sund och börja med att jobben blir fler och att ekonomin växer så att privata byggare står i kö för att bygga bostäder. Men något sådant ser vi ju inte nu. Jag är rädd för att det till slut bara blir det kommunala Vallonbygden, där jag sitter i styrelsen, som kommer att bygga med hög ekonomisk risk, varnade Maurer.

Han säger sig vilja ta övre makten i Finspång "tillsammans med andra". Han tänker sig att personskiften inom främst M och KD tillsammans med fortsatta framgångar för SD kan öppna upp för samarbeten.

Tror han fortfarande att "det kan börja hända riktigt stora saker" redan vi valet 2022?

– Vi får se. Hur som helst längtar jag till valet och valrörelsen, sa Torgny Maurer.

 

 

Ämnen du kan följa