Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunalråd i karantän med katten

Jag vet att det är fånigt av mig. Jag vet att en centerpartist - precis som vilken annan partist - kan se ut hur som helst nuförtiden.

Hugo Andersson på familjegården Skäftesfall. I bakgrunden ser vi en del av Glan. Mellan Hugo och Glan betar ett fyrtiotal kor med sina kalvar som de diar.

Hugo Andersson på familjegården Skäftesfall. I bakgrunden ser vi en del av Glan. Mellan Hugo och Glan betar ett fyrtiotal kor med sina kalvar som de diar.

Foto: Widdr Andersson

Krönika2020-05-22 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men ändå: Det är en centerpartistiskt inramad upplevelse bara att köra den vackra och slingrande vägen, kantad av gårdar, kor och hästar, från Risinge kyrka, förbi gamla Risinge kyrka och till Skäftesfall. Att därefter stiga ur bilen och sitta ner vid köksbordet över en kopp kaffe och språka med C: s ordförande i Finspång, köttbonden, skogsägaren och kommunalrådet Hugo Andersson på familjegården i Skäftesfall; det är som att vara inne i Centerpartiets genbank. 

Hugo gjorde sina första år i Finspångspolitiken under åren 1970-1988. Sedan blev det ett avbrott för riksdagsuppdrag, arbete på regeringskansliet och diverse förtroendeuppdrag i EU med koppling till fiskenäringen i Östersjön och i Nordsjön och som vice ordförande i Sveriges fiskares riksförbund. 

– Jag arbetade mycket i Stockholm och runt om i Europa under de här åren men på fredagskvällarna landade jag oftast här ute i Skäftesfall, sa Hugo Andersson.

På ängarna ner mot sjön Glan går några av gårdens kor med sina kalvar som de har hos sig under en stor del av året. På gården finns ungefär 140 djur och 220 hektar åker- och skogsmark. Gården byggdes 1912 av Hugos pappas morfar och har därefter brukats av Hugos pappa, av Hugo och verksamheten är nu inne i en generationsväxling där Daniel, som är barnbarn till en av Hugos systrar, steg för steg tar över ansvaret. 2010 kom Hugo Andersson tillbaka till Finspångspolitiken och Skäftesfall mer permanent. 

– Efter valet 2018, nästan femtio år efter det att jag debuterade i lokalpolitiken så blev jag för första gången en del av en styrande koalition och fick ansvar som kommunalråd för miljö- och samhällsbyggnadspolitiken. Det vill till att vara uthållig, sa Hugo med ett lätt leende i ansiktet. 

Uthålligheten sätts på extra stora prov i dessa Coronatider. Hugo har i och för sig inte kvalat in till riskgruppen 70 plus. Men han dras med reumatiska besvär vilket sägs öka risken att fara illa av Covid-19 viruset. Så han befinner sig i ett slags karantän. Det blir inga fysiska möten i Kommunstyrelsen, i fullmäktige och i kommunalrådskretsen för honom. 

– Visst har jag många möten i den här, sa Hugo (och pekade på surfplattan som låg på köksbordet) men det blir inte samma sak. Det är inget riktigt driv i alla de viktiga saker som vi har att ta tag i förutom Coronan. Jag ser verkligen fram mot när jag kan ha möten med fler än Jansson, sa Hugo Andersson.

Jansson är en katt i 17-årsåldern med fin päls och klara ögon som med bestämda mjauanden visar att han är högst tveksam till min närvaro i huset.

– Det har ju varit bara han och jag under lång tid nu. Jansson tycker det är bra så. Men där tycker vi olika, sa Hugo och skrattade.

Vi talar om Finspångs vision om att vara 30 000 innevånare år 2035. 

– Vi ska bli 8000 fler än idag vilket betyder att ett par tusen människor om året behöver flytta in. Efter flera års arbete - sånt här tar tid - så har vi nu ganska mycket byggbar mark och färdiga detaljplaner för bostäder och verksamheter på flera olika platser i kommunen, berättade Hugo Andersson. 

Han har detaljkoll på markerna och platserna. Efter några år av lite fram och tillbaka verkar det nu ha lossnat för Norrköpingsföretaget som vill bygga uppemot 100 boenden i Melby, vid avtagsvägen från riksväg 51 till Rejmyre. Stationsområdet och Lasarettsområdet i Finspång, privata fastighetsägares omvandling av kontor till lägenheter i Centrum, möjligheterna att bygga attraktiva bostäder i de norra kommundelarna "med pendlingsavstånd till Sergels torg" och det möjligen ökande intresset av att bygga bostäder vid Vistinge, en bit in på Rejmyrevägen och planerna för det gamla Folkets Parkområdet och utpekade tillväxtområden i Sonstorp, Hällestad, Ljusfallshammar och Rejmyre, är något av allt det som Hugo Andersson nämner för mig där i köket i Skäftesfall. 

– 1990-talet var svårt i Finspång. Arbetslöshet och utflyttning skapade ekonomiska problem som bland annat ledde till att kommunen sålde av mark och fastigheter. Mycket av Centrum och av marken ute i andra kommundelar är privatägd. Så vi behöver ha ett bra samarbete med de privata om vi ska ha en chans att klara våra tillväxtmål. Som ordförande i Centrumgruppen där vi diskuterar satsningar på torg och områden i centrala Finspång har jag satt en tidspress på mig själv att vi ska vara klara före årsskiftet, sa Hugo Andersson.

Karta: Skäftesfall