Så är det nog. Det känns som om hon är en sådan som när de plötsligt hamnar i ett obekant sammanhang säger till sig själv att "jaha, nu är det så här och då vill det till att försöka få till det bästa av det vi har."
Vi träffades över ett lunchbord på Joan´s i Finspång tidigare den här veckan. För en dryg vecka sedan började Kristin Andersson i sitt nya uppdrag som Socialråd i den styrande politiska koalitionen i kommunen. Kristin representerar Kristdemokraterna som leder kommunen tillsammans med Ulrika Jeansson (S), Hugo Andersson (C) och Frida Granath (S).
Kristin Andersson har inte fått det partipolitiska med blodet så att säga. Hon och hennes man Stefan blev medlemmar i Kristdemokraterna först 2017.
– Som medlemmar så fick vi ju kallelse till årsmötet med KD i Finspång. Vi var nyfikna och åkte dit. När vi åkte därifrån ett par timmar senare så var vi invalda i styrelsen och i andra uppdrag. Jag minns hur vi såg på varandra i bilen och undrade "hur gick det där till egentligen?", sa Kristin med ett stort leende.
Kristin är barnfödd i Finspång.
– Vi bodde först på Villavägen i Finspång och vi har också bott i Grytgöl och Ljusfallshammar där min mamma arbetade på Konsum. Under en period hade mamma också hand om kiosken i Lotorp så där har jag hjälpt till mycket när jag var liten. I vuxen ålder köpte vi faktiskt tillbaka kiosken men det var väldigt svårt att få den att gå runt, berättade Kristin Andersson.
Det där med Lotorpskiosken var ingen tillfällighet. Kristin och hennes make är småföretagare och entreprenörer; ibland tillsammans men också var och en för sig. Maken är i säkerhetsbranschen och de har också förvaltat fastigheter på bland annat Dunderbacken, haft städbolag och drivit restaurangrörelse; förövrigt i just de lokaler där Joan´s nu håller till.
– Jag har serverat på No.1 som restaurangen hette då och tillsammans med ett annat par gick vi även in som ägare av hela krogrörelsen i fastigheten. Nu extrajobbar min dotter på Joan´s ibland, sa Kristin.
I familjen som håller till i Sonstorp finns tre barn; 15, 17 och 19 år gammal. 19-åringen studerar på högskolan i Karlstad, 17-åringen läser på gymnasium i Linköping medan 15-åringen håller till i grundskolan i Finspång.
– Jag läste själv samhällsprogrammet på Bergska och jag hade inte en aning om vad jag skulle "bli" och hålla på med. Så jag har prövat mig fram, jobbat i vården, städat, serverat, sålt, förvaltat; ibland som anställd och ibland som min egen eller som delägare. Det ena har ofta gett det andra, berättade Kristin Andersson.
När hon var engagerad i fastighetsförvaltningen på Dunderbacken så kom hon till exempel i kontakt med Migrationsverket som hyrde många lägenheter för nyanlända i det bostadsområdet.
– Jag fick frågan om jag ville börja arbeta hos Migrationsverket vilket jag gärna ville!. Jag tyckte mycket om kontakterna och relationerna med alla barnfamiljer och andra som bodde hos Migrationsverket på Dunderbacken; kändes bra att verkligen kunna göra en insats", sa Kristin.
Arbetet på Migrationsverket bestod i att hon och några kollegor åkte runt till boenden - till exempel Bollen i Norrköping, Stallet i Åtvidaberg, boendet i Hävla, med mera - för att hjälpa de boende med praktikaliteter och administrativa sysslor av olika slag.
– Det var ett härligt arbete som jag gärna hade fortsatt med i många år", sa Kristin. Men så blev det inte. Under hösten 2019 bestämde sig det dåvarande socialrådet Marie Johansson (KD) för att trappa ner på politiken eftersom hälsan inte stod henne bi. Och någon vecka före jul blev Kristin Andersson vald till nytt Socialråd. I sitt nya uppdrag har hon bland mycket annat det politiska ansvaret för äldrefrågorna i Finspång.
– Vi ska finnas där för våra äldre när de behöver oss. Det kommer att krävas mycket av oss och budgeten är stram. Men det finns inget alternativ, våra äldre ska kunna känna sig trygga med att det finns boenden och personal, sa Kristin Andersson.
Det här med att Kristin alltid "har roligt" på sina jobb ska inte misstolkas som lättsinne á la "går det så går det." Tvärtom skulle jag säga. Hon utstrålar stor ödmjukhet inför allt hon ännu inte vet och kan och hård disciplin att ordentligt och effektivt se till att sätta sig in i det hon har ansvar för.
– Man måste "vara klädd" för det man ska göra. Det är då det blir roligt, sa Kristin.