Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad hände med de 32 miljonerna?

Efter omfattande konsultinköp på digitaliseringsavdelningen förra året beräknades verksamheten i december gå över 30 miljoner back. Men i år har de en budget i balans.

De drygt 32 miljoner som digitaliseringsavdelningen gick back förra året hade kunnat användas till annat i kommunen.

De drygt 32 miljoner som digitaliseringsavdelningen gick back förra året hade kunnat användas till annat i kommunen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköpings kommun2020-03-02 06:45

Förutom de 32 miljoner digitaliseringsavdelningen gick back förra året kan sanktionsavgifter för de misstänkt olagliga direktupphandlingar som gjorts tillkomma. Men den kostnaden behöver inte digitaliseringsavdelningen ta, de har nu en budget i balans.

– Hela det negativa resultatet 2019 berodde ju på inhyrda konsulter och de följer inte med oss in i 2020, säger Per Bäckström som sedan september är tillförordnad digitaliseringsdirektör.

– Det är också bestämt att vi ska budgetera för att gå två miljoner plus, eftersom det är en intäktsfinansierad verksamhet, fortsätter han.

Men de 32 miljoner som digitaliseringsavdelningen låg back i december, vad hände med dem? De följer inte med avdelningen in i nästa år, förklarar Petter Skill, ekonomidirektör.

– En kommuns ekonomi fungerar inte riktigt som privatekonomi. I en kommun summeras vid årets slut alla intäkter och kostnader och sen görs en ny budget för nästa år.

Så de här miljonerna, var tas de ifrån?

– Eftersom kommunen gick plus i år så behöver de inte tas någonstans ifrån.

Så det gjorde egentligen ingenting att en verksamhet gick många miljoner minus då?

– Nej, så kan man inte säga. Det är såklart jätteallvarligt, framförallt på sättet som det gjorts. Hade inte digitaliseringsavdelningen gått med minus, hade kommunen som helhet gått ännu mer plus. De pengarna hade vi givetvis kunnat använda till andra saker, säger Petter Skill.

Kommunen hoppas också att de ska kunna få tillbaka en del av de förlorade pengarna och i höstas gjordes en polisanmälan mot den förre digitaliseringsdirektören. Utredningen är dock långt ifrån klar.

– Polisen har fått in en anmälan och vissa delar av kommunens externutredning. Det materialet ska polis och åklagare gå igenom, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Norrköping och förundersökningsledare i målet.

– Jag har gjort bedömningen att en åklagare som har särskild erfarenhet av förmögenhetsbrott ska ta sig an det här. Därför kommer en åklagare som närmast kommer från ekobrottsmyndigheten ta över.

Brottsrubriceringen landar troligen i trolöshet mot huvudman, men det är ännu för tidigt att säga om kommunen skulle kunna få tillbaka några pengar.

– Det är en mycket senare fråga. Först måste man stärka ett brott och om ett brott anses styrkt kan det bli fråga om skadeståndsskyldighet, säger Torsten Angervåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!