Digitaliseringsskandalen kan ge vägledning

Ett halvår har gått sedan Konkurrensverket startade sin utredning om affärerna på Digitaliseringsavdelningen i Norrköping. Än har man inte nått vägs ände i det omfattande ärendet, men utredaren ser en möjlighet till att beslutet kan bli vägledande.

Den 23 augusti plingade det till i Konkurrensverkets system: en av deras sökmotorer hade hittat ett fall som kunde ligga i tillsynsmyndighetens intresse. I media rapporterades om hur digitaliseringsdirektören i Norrköping fått gå efter misstankar om att konsulter köpts in för miljonbelopp – mot gällande upphandlingsregler.

Johan Johansson är en av de två utredare på Konkurrensverket som just nu utreder ärendet.

– Det är väldigt mycket underlag, runt 2000-3000 sidor, säger han.

Just omfattningen gör att ärendet sticker ut. Samt hur systematiskt de misstänkt otillåtna upphandlingarna gått till, tillägger han.

Om misstankarna visar sig stämma kommer Konkurrensverket fatta beslut om att kommunen ska krävas på en upphandlingsskadeavgift (ett slags böter) på mellan 10 000 och 10 miljoner kronor och/eller ett tillsynsbeslut.

– Ett tillsynsbeslut innebär att vi ger kommunen kritik. Det kan i vissa fall vara bättre eftersom de verkar allmänpreventivt, menar Johan Johansson.

Vad beslutet kan landa i är för tidigt att säga, men Johan Johansson uppskattar att det kommer fattas under våren. Han ser också att ett tillsynsbeslut kan bli vägledande för andra:

– Vi får in många tips och ser ofta i vår omvärldsbevakning att myndigheter har problem med konsultförmedlingsavtal. I det här fallet kan vi ge rättslig vägledning och förtydliga vad som gäller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa