Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljonöverskott för 2019 tänder gatubelysning

Gatubelysningen ska tändas igen. Höjd kompetens kring demens. Det är förslag från Kvartetten efter överskott i bokslutet för 2019.

Olle Vikmång (S), Karin Jonsson (C), Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S), Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD) i Kvartetten presenterade det preliminära bokslutet för 2019.

Olle Vikmång (S), Karin Jonsson (C), Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S), Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD) i Kvartetten presenterade det preliminära bokslutet för 2019.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-02-10 18:00

Utgångsläget i höstas var tufft, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S). Men de åtgärder man vidtagit, plus statsbidrag, gör att det preliminära bokslutet visar att alla nämnder går plus, totalt drygt 65 miljoner kronor, plus överskott också för kommunstyrelsen, trots underskott på digitaliseringssidan.

Överskottet är procentuellt litet i förhållande till en verksamhet på nio miljarder kronor. 

– En ganska stor del av plusresultaten är engångseffekter, säger Lars Stjernkvist.

Överskottet ska gå till att mildra neddragningarna något. Kvartetten, S, C, L och KD har två förslag till kommunfullmäktige i maj. 20 miljoner går till vård- och omsorgsnämnden, som enligt ordförande Olle Vikmång (S) ska gå till att täcka upp för ökade kostnader då den "oheliga alliansen" i nämnden fördröjt beslut, samt möjliggöra en satsning på kompetensutveckling inom demensområdet.

Vikmång betonar att det är engångspengar, som inte kan användas till ramhöjande kostnader, och inte går att använda till att dra tillbaka det beslut som är kopplat till bemanningen inom demensomsorgen.

Det andra förslaget är tre miljoner till tekniska nämnden. Enligt ordförande Karin Jonsson (C) ska det gå till att snarast efter beslut i nämnden ta bort de kritiserade besparingarna på två miljoner på gatubelysningen på trafikleder, "att tända upp igen", och utredning av belysningsfrågan i ytterområden.

Tekniska nämnden har ett överskott på 18,9 miljoner kronor. Tack vare milda vintrar sparade man förra året 10 miljoner kronor på vinterväghållning. Till det kommer att parkeringsintäkterna ökat.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden går plus med 5 miljoner, tack vare lägre ekonomiskt bistånd och mer statliga medel för vuxenutbildning. 

Samhällsplaneringsnämnden går 9,7 miljoner plus. Vakanser som inte tillsattas har lett till kötider på över ett år för mindre, privata detaljplaner, då företag prioriteras.  

Socialnämnden går 10,6 miljoner plus, tack vare statliga pengar och en snabbare avveckling av insatser kring ensamkommande. Vård- och omsorgsnämnden gör ett överskott på 5 miljoner. Vakanser för chefer har inte tillsatts och man har varit restriktiv med inköp.

Utbildningsnämnden har ett överskott på 14,6 miljoner, efter att ha fått in mer barnomsorgsavgifter och statsbidrag. Gymnasiet är den verksamhet som går back.

Sparbeting på nämnderna ligger kvar till 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!