SD avvaktar med vad de tycker

I kväll kommer SD:s partigrupp diskutera Kvartettens nya ställningstagande på gruppmötet.

20 augusti 2019 12:53

Det var för ungefär ett år sedan som Marcus Wiechel (SD) lämnade in en motion om att införa tiggeritillstånd i Norrköping. Detta har vi berättat om tidigare, likaså att den styrande Kvartetten ställt sig positiva till det.

Nu låter det alltså annorlunda. Redan för en vecka sedan skrev Lars Stjernkvist (S) ett inlägg på sin facebooksida där han bland annat uttryckte att han "inser att det finns en del problem med förslaget om tillstånd enligt Eskilstunas modell. Därför uppskattar jag fleras funderingar om andra sätt att få kontakt med tiggarna och deras hemkommuner, utan att använda polis och avgifter". Redan då kunde man alltså ana att han var på väg att svänga i frågan och när Kvartettpartiernas fullmäktigegrupper hade sina möten i måndags, fattades också beslutet att inte längre stödja SD:s motion.

Läs mer:Inga tillstånd för att tigga i Norrköping.

Oppositionsrådet Sandra Karlsson (SD) säger att hon inte är förvånad över svängningen:

– Det var en lång diskussion på kommunstyrelsemötet när frågan diskuterades, med många argument som lades fram, säger hon.

Men vad tycker ni om att Kvartetten svängt då?

– Det är inget jag kan uttala mig om i dag. Vi har inte pratat ihop oss i partiet än och kommit fram till vad vi tycker. Det gör vi på gruppmötet i morgon (i kväll, reds anm).

Oppositionsråd Sophia Jarl (M) har tidigare aviserat att hon är mycket tveksam till att ge formella tillstånd att tigga i Norrköping.

–  Det vore mycket rakare och ärligare att tillstå att vad det handlar om här är att kommunerna ska få en möjlighet att säga nej till tiggeri på vissa platser i kommunen. Den modellen finns i den skånska kommunen Vellinge och det är åt det hållet vi borde gå, sade hon till Folkbladet den 12 augusti.

Läs mer:Jarl (M): Rakt nej till tiggeri är bättre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa