Rån – ett insiderjobb?

De misstänkta rånarna kan ligga bakom fler rån än guldrånet och rånförsöket mot Coop som de sitter häktade för. Mycket tyder också på att det rör sig om ett insiderjobb.

10 mars 2018 07:00

Två män, 28 och 31 år, samt en 29-årig kvinna häktades förra helgen misstänkta för guldrånet i butiken på S:t Persgatan samt för försök till rån mot Coop i Åby.

Läs mer: Rånad har fått nog.

I måndags häktades en 27-årig man på sannolika skäl misstänkt för grovt häleri. Ärendet hör ihop med guldrånet i Norrköping för några veckor sedan. Enligt vad Folkbladet erfar har 27-åringen sålt guld från guldrånet som ägde rum i guldsmedsbutiken på S:t Persgatan/Dalsgatan den 12 februari. Han greps i Eskilstuna i fredags.

– Exakt vad han har gjort vill jag inte gå in på, säger Leif Hermansson, chefen för grova brott vid Norrköpingspolisen efter häktningsförhandlingen på måndagen.

En av de misstänkta jobbar i en av butikerna som har rånats i Norrköping på sistone vilket tyder på att det kan handla om ett insiderjobb. Även om personen inte var på jobbet vid själva rånet så tros personen ha försett rånarna med information från insidan innan de slog till mot butiken/butikerna.

Det var strax innan stängning på måndagen den 12 februari som guldsmedsbutiken på S:t Persgatan/Dalsgatan drabbades av ett grovt rån – det andra grova rånet på ett par år. Minst två personer var maskerade och beväpnade med tillhyggen tog sig in i butiken och krossade glasmontrar. De fick med sig smycken för en okänd summa.

Dagen innan guldrånet råkade Coop i Åby ut för ett rånförsök. Även här slog maskerade och beväpnade rånarna till vid stängningsdags, på söndagskvällen. De hotade butikspersonal men en förbipasserande bil i Åby skrämde rånarna som avbröt rånet och lämnade Åby.

Polisen såg tidigt tydliga kopplingar mellan rånen. Och Folkbladet kan nu avslöja att man misstänker att trion kan ligga bakom ännu flera ouppklarade rån.

– Ja det är det vi tittar på men vi får se var vi landar, säger Leif Hermansson.

En tidig söndagsmorgon i somras rånades till exempel även Coop på Fjärilsgatan, på Risängen i Norrköping. De misstänkta rånarna kan även ligga bakom det här grova brottet.

– Ja, vi tittar på fler rån som har varit här och på andra ställen i landet för att se om vi hittar någon gemensam nämnare, säger Leif Hermansson.

Vid Cooprånet, i juli förra året, var det tre maskerade och beväpnade rånare som tidigt på morgonen väntade in personalen på Fjärilsgatan, en man och en kvinna. Rånarna hotade dem med ett tillhygge. Den anställde mannen fick ett slag i ansiktet. Rånarna försvann med en okänd summa pengar.

Hur polisen kom rånarna på spåren vill man i nuläget inte avslöja, det är för tidigt i utredningen.

– Vi vill inte säga för mycket innan vi vet vart det här tar vägen, säger Leif Hermansson som inte utesluter att det finns fler inblandade rånare som ännu går fria.

Polisen ser inga kopplingar mellan rånen mot 18 karat guld & silver och Cooprånen och tisdagens guldrån mot Guldbergs på S:t Persgatan. Efter veckans guldrån sitter för närvarande en 38-årig man samt en 25-årig kvinna anhållna misstänkta för inblandning i grovt rån.

Läs mer: Allting är förstört.

Läs mer: Folk gick förbi pistolrånaren.

Läs mer: Två gripna för grovt rån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk