Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinnarna i tävlingen om hållbart kvarter i Inre hamnen

"Ramverk" ritat av Kaminsky Arkitektur är det vinnande förslaget om klimatsmart bostadsbyggande i Inre hamnen. Flerbostadshusen ska byggas i trä, med återbrukad plåt på fasaden och ängsmark på innergården.

Projektteamet bakom det vinnande förslaget "Ramverk" i Inre hamnen. David Madeling och Topias Riuttamäki, Preservia, Emil Blücker och Maja Lindborg, Kaminsky Arkitektur, och Therese Anhammer och Per Arvidsson, Moelven Byggmodul.

Projektteamet bakom det vinnande förslaget "Ramverk" i Inre hamnen. David Madeling och Topias Riuttamäki, Preservia, Emil Blücker och Maja Lindborg, Kaminsky Arkitektur, och Therese Anhammer och Per Arvidsson, Moelven Byggmodul.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-04-19 09:30

Norrköpings kommun har haft två tävlingar på temat hållbara bostäder, en i Björkalund och en i den andra etappen av Inre hamnen, projekt med stöd av innovationsmyndigheten Vinnova.

På tisdagen blev det klart vilket förslag som vunnit i kvarteret Ankan i Inre hamnen, vid diagonalen där det gamla industrispåret går och intill Norra Promenaden, nära gamla Café Saltis.

Vinnarna är Kaminsky Arkitektur, investerings- och utvecklingsbolaget Preservia, Moelven Byggmodul och Kian Properties AB med förslaget "Ramverk".

– Vi är väldigt stolta över att ha vunnit i Norrköping. Det är kul att kunna bidra till ett så stort stadsutvecklingsprojekt, säger Topias Riuttamäki, vd för Preservia.

Flerbostadshusen med fyra huskroppar i kvarteret Ankan ska byggas med trämoduler som går fort att montera, med en fasad där man tänkt sig återbrukad plåt, ett vädertåligt material som ger en patina med åren, och trä mot innergården.

– Vi har velat ha en stark anknytning till platsens historia och själ, säger arkitekten Emil Blücker och talar om materialval, färgskala och att man genom plåtfasaden och sågtandstak plockat upp en industriromantik från hamnen.

Husen, med en bottenvåning med flexibel planlösning, byggs i fem till sju våningar. Totalt blir det 170 lägenheter. Parkeringsgarage byggs under en upphöjd innergård med torktålig ängsmark och dagvattenbäckar. En terrass med orangeri och odlingslotter planeras.

"Ramverk" anspelar på ramarna runt fönstren, ramar som återkommer även om det kan bli olika material vid återbruk.

– Tanken är också att vi vill ge ett ramverk för hur man kan bygga ett hållbart urbant bostadskvarter, säger arkitekt Maja Lundborg.

– Det är roligt att Norrköping är i framkant. Det skapar en stolthet i Norrköping, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

På frågan om lågkonjunkturen påverkar projektet svarar exploateringsingenjör Daniella Aman:

– Det här är inte ett byggprojekt som kommer att starta i morgon, utan det ligger längre fram i tiden. 

Byggstart kan det bli år 2025.

Sex stycken tävlingsförslag hade lämnats in. 

– Sammantaget var det här det bästa, säger stadsbyggnadsstrateg Martin Heidesjö från juryn.

"Förslaget Ramverk är ett spännande koncept med viktig utgångspunkt i återbruk, med en stark egen karaktär", står det i motiveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!