Norrköpings kommun har haft två tävlingar på temat hållbara bostäder, en i Björkalund och en i Inre hamnen, i ett projekt tillsammans med bland andra Chalmers och Sveriges Arkitekter. Först ut med en vinnare är markanvisningstävlingen i Björkalund, i kvarteret Amfiteatern.
Målet med tävlingen var enligt exploateringsingenjör Joakim Lindblom att driva på utvecklingen av framtidsinriktat byggande i kommunen. Förnybar energi, klimatavtryck, social hållbarhet, arkitektonisk kvalitet, lägenheter som fungerar över tid för familjer vartefter boendesituationen ändras och en överkomlig hyra var några av kraven.
Det blev arkitektkontoret och projektutvecklaren Spridd AB, som också ritat Trehörningen i Västgötebacken, som i samarbete med Nivå Landskapsarkitektur AB tog hem segern med "Boroboro". Namnet kommer från en japansk term för att återanvända delar av slitna plagg.
Platsen är Holmtorpsvägen, med en förskola i söder, och nära ett naturreservat och blivande villor. Det blir tre trevåningshus, med 93 hyreslägenheter, från ett rum och kök till fyrarummare.
Ola Broms Wessel, arkitekt från Spridd, berättar att man jobbat med tre byggnadskroppar, där de större byggnaderna delas upp i delar som sitter ihop men förskjuts i förhållande till varandra. Byggnaderna, träkonstruktioner med balkonger, omsluter en grön parkliknande gård med en svag urskålning som kan ta emot dagvatten från skyfall.
Lägenheterna blir flexibla: vikväggar kan dela av och ge fler rum, och det skapas möjlighet för uthyrningsrum. Återvunnet material från byggnader som rivs ska användas vid byggnationen, och på de platta taken blir det solceller.
Enligt exploateringschef Henrik Haugness landar boendekostnaden på motsvarande normalproduktion av en ny hyresrätt idag.
Med det stora fokuset på återvinning är det svårt att ge en tidsplan. Det blir ingen snabb projekteringprocess, förutspår Ola Broms Wessel.
– Vi tycker som nämnd att det är jättespännande att se hur kan vi bryta mönstret, hur kan vi göra nytt, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden, och talar om ett stort intresse och ett bra resultat av tävlingen.
– Det krävs att kommunerna går före och tar initiativ för att vi ska kunna svara upp med bra förslag, säger Broms Wessel.