Norrköpings kommun har tillsammans med Halmstad högskola, Chalmers, Ålborg universitet samt Sveriges Arkitekter och Byggherrarna beviljats bidrag på fem miljoner kronor från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, för att driva på för klimatanpassade nya bostäder.
Nu står det klart att det blir två markanvisningstävlingar, en i Björkalund och en i etapp två av Inre hamnen. Kommunen har tidigare jobbat med olika tävlingar vid markanvisning de senaste åren. Nu är temat hållbarhet.
– Vi tycker att det är jätteroligt att Norrköping som stad, att det är vi, som går i bräschen i Sverige när det gäller att tävla på hållbarhet inom bostadsbyggande, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
Tävlingarna är ett Vinnovaprojekt, med forskarstöd. I Björkalund är det en inbjuden markanvisningstävling, där fem designteam efter en prekvalificering bjuds in. Varje team ersätts med 170 000 kronor för godkänt förslag.
– I Inre hamnen är det en allmän tävling, där vi kan få in väldigt många olika förslag. De fem förslagen som bedöms bäst ersätts med motsvarande belopp, säger Martin Heidesjö, stadsbyggnadsstrateg.
I Björkalund heter tomten kvarteret Amfiteatern. Intill byggs just nu en förskola. I Inre hamnen är det en del av etapp två, intill diagonalen nära Norra promenaden.
– Vi gör dessa forskningsstödda tävlingar utifrån en idé om att tävlingen som verktyg kan bidra till att skapa en bättre väg genom att vi bygger modeller av framtiden med hjälp av design. Vi producerar kunskap om framtiden, säger Magnus Rönn, docent vid Chalmers tekniska högskola.
– Vi vill få fram tävlingsförslag som visar att bostäderna producerar mer förnybar energi än vad som används under året, det som kalls för plusenergi, som betyder att vi ska ge tillbaka energi till samhället. Det andra är att vi vill minimera co2-utsläppen och främja cirkulära processer med arkitektur och byggande. För vi måste möta det framtida hotet med klimatfrågan, säger Rönn som utgår från att husen förses med solpaneler.
– Vi vill också bidra till att utveckla hållbarhet i bostadshus genom att skapa flexibla bostäder som gör att hushåll som växer och minskar över tid kan bo kvar och skapa stabilitet i området. Vi vill också kunna bidra till överkomlig hyra, för Norrköpingsborna måste ju kunna efterfråga klimatsmarta och ekologiskt hållbara bostäder.
Arkitektonisk kvalitet är också ett kriterium, liksom att minimera resursslöseriet, exempelvis genom återanvändning av tegel, dörrar eller fönster.
– Vi vill möta framtiden med hjälp av innovativa lösningar. Vi producerar kunskap som andra sedan ska kunna få del av genom innovationer i arkitektur och bygge, säger Magnus Rönn.
Chalmers roll är att vara med och ta fram tävlingsprogrammet, och att utvärdera vad i processen som fungerar bra.
I Björkalund är detaljplanen färdig. Under våren bjuds designteamen, arkitektkontor och byggföretag, in, och tävlingen genomförs under sommaren, för beslut om vinnare under hösten. Byggstart kan det bli under 2023.
Som innerstadskvarter, för jämförelse med lösningar för ytterkant av staden, blir det tävling för tomten inom detaljplanen för Svanen i Inre hamnen under sommaren-hösten med en vinnare utsedd vid jultid. Det är ett större kvarter, med byggstart några år längre fram, enligt exploateringschef Henrik Haugness.