Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi missgynnar inte kulturen – den är viktig"

Det har stormat kring kulturpolitiken i Norrköping under den senaste tiden. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) är den som stått i skottgluggen. "Jag tycker fortfarande att också kulturen måste vara med och spara under tuffa tider", säger hon.

Kulturlivet i Norrköping har diskuterats mycket och hårt under den senaste tiden. Sophia Jarl har fått mycket kritik för sin hållning. "För oss är kulturlivet viktigt och det har spridits många felaktiga bilder. Men alla måste vara med och spara under tuffa tider", säger hon.

Kulturlivet i Norrköping har diskuterats mycket och hårt under den senaste tiden. Sophia Jarl har fått mycket kritik för sin hållning. "För oss är kulturlivet viktigt och det har spridits många felaktiga bilder. Men alla måste vara med och spara under tuffa tider", säger hon.

Foto: Calle Slättengren/Cnema/Caroline Kvick (SON)

Norrköping2023-08-28 14:41

Det började kanske egentligen i februari. Det kommunala moderbolaget Norrköping Rådhus AB tog ett beslut om en utredning om att eventuellt upphandla eller sälja hela eller delar av Louis De Geer konsert och kongress. Utredningen, eller förstudien, presenterades i slutet av maj. 

Beskedet efter det har varit att man fortsätter att undersöka hur det ska bli. Alternativen som i huvudsak står mot varandra är att byggnaden inklusive driftsbolaget säljs till en privat entreprenör eller att byggnaden fortsätter att ägas av kommunen. Till det här finns alternativen att kommunen också fortsätter att driva verksamheten eller att en extern part enbart tar över driften. Inget beslut är taget. Men det finns mycket oro för vad en utförsäljning skulle innebära. Starkast oro har representanter för Norrköpings Symfoniorkester (SON) visat:

– Vi är oroliga för oöverlagda beslut som påverkar Norrköpings rika kulturliv. Symfoniorkestern är en viktig del i det kulturella kretsloppet, bland annat med vårt stora barn- och ungdomsarbete, sa Johanna Tafvelin, violinist och fackordförande för SYMF, hos SON i en intervju i Folkbladet i somras.

Sonderingen av en möjlig utförsäljning av Louis De Geer och hur det påverkar symfoniorkestern har också triggat igång en debatt om kulturpolitik i Norrköping. Kritikerna menar att det här är startskottet för en kommersialisering av kulturen och minskade anslag till den. Styrande Borgerlig samverkan menar att det inte är så. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har sagt att det i kärva tider krävs besparingar på alla håll. Kulturen ska ta sitt ansvar och att då se över kostnaderna är naturligt. En del meningsmotståndarna menar att det finns en plan, en strategi, som handlar om att utarma Norrköpings kulturliv. 

– Jag förstår att det finns en oro hos de anställda på SON. Jag hör att man är rädd om sina jobb. Men symfoniorkestern har aldrig varit hotad. Men i debatten tycks det vara så att många tror att det är klart vad som händer med verksamheten och byggnaderna. Men inget är klart. Vi måste se till att få ordning på pappren kring verksamheten innan vi kan ta något beslut. Det måste vara klart vad som gäller med avtal och så vidare när vi eller en eventuell entreprenör ska fortsätta att driva verksamheten, säger Sophia Jarl.

Det lutar inte åt något håll?

– Nej. Allt tal om att allt är klart är fake news.

När det gäller verksamheten i Louis De Geer konsert och kongress menar Sophia Jarl att det är viktigt att se över verksamheten i dag. Hon luftar sina tankar för Folkbladet om politiker och "armlängds avstånd" till kulturen.

Hur mycket ska egentligen en politiker lägga sig i kulturinstitutioners program?

– Jag har inga synpunkter på vilka verk Symfoniorkestern spelar eller vilka föreställningar som Östgötateatern ger. Men när det gäller offentligt finansierad verksamhet tycker jag att det är rimligt att se över hur självförsörjningsgraden ser ut. Jag tycker att det är rimligt att man ser över sin verksamhet och undersöker vad som drar mer folk. Man kan kombinera det med föreställningar som kanske är smalare.

Hon har tidigare sagt att de två övriga huvudmännen, Linköpings kommun och Region Östergötland, borde skjuta till en större andel pengar till Scenkonst Öst, där SON ingår. 

Hur går det i diskussionerna med Linköping och regionen?

– Vi har fört diskussioner med dem sedan i våras. Det är konstruktiva samtal. Men vi är inte framme. Det finns stora besparingskrav både i Linköping och i regionen. Vi tycker att Norrköping betalar för mycket när vi betalar för hela hyressubventionen för SON.

Frågan om Symfoniorkesterns och Louis De Geers framtid kan alltså sägas vara startskottet för en bredare kulturdebatt som nu har blivit mer än lokal. Norrköping beskrivits som en nyfascistisk och nyliberal experimentlåda där kulturlivet i stan är under attack. Oppositionen i Norrköping har hängt på i kritiken där man varnar för drastiska neddragningar. Så här skriver exempelvis Nicklas Lundström (V) i ett inlägg på Facebook under rubriken "Kulturstaden under attack":

"Höger/SD-styrets angrepp på Norrköpings kulturliv får konsekvenser. Hittills har Jarl och Jarnvall gjort följande: Lagt ut Louis De Geer konsert och Kongress till försäljning, hotat symfoniorkesterns finansiering, lagt ner kultur- och fritidskontoret som ska uppgå i det nya ”Tillväxt och utvecklingskontoret” och skurit ner kraftigt på kulturen. Men detta är tyvärr bara början. Höger/SD-styret hotar med att: Lägga ner den kommunala biografen, skrota filmfonden och filmsatsningen, införa avgift på museerna, höja hyrorna för kulturutövare och skära ner ännu mer framöver".

Sophia Jarl går inte in på frågorna i detalj. Men hon säger att filmsatsningen är fortsatt viktig för Norrköping och ser inga förändringar där. Cnemas lokaler beskriver hon som väldigt dyra och att man tittar över det. Hon tycker också att det är fel att den kommunal biografen ska konkurrera med Filmstaden. Men hon säger samtidigt att det inte är så stor skillnad i budget mellan Borgerlig samverkan och oppositionen.

– På en kulturbudget på 428 miljoner kronor vill Socialdemokraterna spara 1,9 miljoner kronor mindre än vi. Man vill satsa på lovaktiviteter. Vänsterpartiet vill spara 5,5 miljoner kronor mindre än vi. Man vill främst satsa på riktade insatser mot fritidsgårdarna. 

– Vi missgynnar inte kulturen. Den är viktig. Att den hamnar under ett annat kontor betyder inte att den inte ska vara en viktig del av Norrköping. Tvärtom. Ett levande kulturliv där människor kan leva på sitt kulturutövande är viktigt. I det nya kontoret kan vi lägga mer kraft på att utveckla kulturlivet.

Urvattnas inte mångfalden när fokus ligger på att kultur ska vara kommersiellt gångbar i alla lägen?

– Jag har aldrig sagt att den ska vara kommersiellt gångbar jämt. Det vi vill är att fler ska kunna leva på sitt kulturutövande.

Har du träffat några som skulle drabbas av besparingar eller förändringar?

– Jag har träffat Scenkonstbolaget. Jag träffar människor i verksamheten hela tiden.

Men du har inte träffat symfonikerna?

– Jag har sett att det kommit fram kritik att vi inte träffat människor i verksamheten. Men det här rör en kommunal fastighet och ett kommunalt dotterbolag och då är det åtminstone lämpligt att först koncentrera sig på ägarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!