Louis De Geer konsert och kongress kan komma att säljas

Den framtida driften av Louis De Geer konsert och kongress ska utredas. "Vi ska sondera terrängen och se vilket intresse det finns från andra att driva det", säger Sophia Jarl (M), kommunalråd och ordförande i Rådhus AB.

Verksamheten på Louis de Geer konsert & kongress kan komma att säljas eller upphandlas. Det ska först utredas och ses om det finns intresse från privata aktörer.

Verksamheten på Louis de Geer konsert & kongress kan komma att säljas eller upphandlas. Det ska först utredas och ses om det finns intresse från privata aktörer.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-02-01 13:57

Den 15 februari kommer det kommunala moderbolaget Norrköping Rådhus AB fatta beslut om att tillsätta en utredning om att eventuellt upphandla eller sälja hela eller delar av Louis De Geer konsert och kongress. Göran Lindgren, tillförordnat vd för Rådhus AB, kommer att få i uppgift att bland annat se över intresset från privata aktörer att driva verksamheten.

– Det blir en öppen förfrågan precis som man gjorde när det gäller flygplatsen. Sen tar vi fram resultaten på det och ser över för- och nackdelar med en upphandling eller försäljning. Utifrån det ska vi sen fatta ett beslut, säger Sophia Jarl.

Varför vill du att det här utredningen görs?

– Det finns ett skäl som överväger och det är att jag har suttit som ledamot i moderbolaget i åtta år som oppositionsråd. Varje år så har Louis De Geer kommit på våra ägardialoger och haft väldigt mycket idéer om hur de vill utveckla verksamheten. Och varje gång har de fått ett gensvar som inte varit så positivt. Vi är en kommunal organisation som måste värna kärnverksamheten och det är svårt att sätta i relation till att utveckla ett kommunalt bolag, med risk för osund konkurrens på marknaden.

Hon menar att idéerna från personalen skulle ha större möjlighet att förverkligas med en privat entreprenör som driver verksamheten.

– Hur det än blir så kommer det här att bli bra för Louis De Geer, för antingen har vi en entreprenör som vill driva det och då kommer det att hända saker ur det perspektivet. Annars, om det inte finns en marknad, så måste kommunen börja utveckla Louis De Geer så vi får ännu mer skjuts i verksamheten.

I arbetet framåt är det två saker som är viktiga att värna om, säger Sophia Jarl. Hon vill att personalen ska ha goda möjligheter att arbeta kvar även om organisationen förändras. Samarbetet med SON är också något som ska värnas.

– Det är viktigt att de kan ha sin verksamhet i Norrköping. Det som blir bra med utredningen är att vi går igenom hyresavtal och möjligheter framåt. Det är också en viktig del i genomlysningen.

Ser du några nackdelar med en eventuell försäljning?

– Det kommer säker vara så att det kommer fram både för- och nackdelar, och jag tycker det är bra för ibland blir de en väldigt ideologisk diskussion om vad kommunen ska göra och inte göra. Nu får vi fakta på bordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!