Martin Vallhagens son Ruben, 8, ska börja tvåan till hösten, det ska ske på Matteusskolan då Folkparksskolan är en av tre skolor som stängs nu när terminen är slut. Det var det borgerliga styret som tog beslutet om nedskärningar inom skolan i maj förra året. Förutom tre skolor stängs även fem förskolor.
– Det kom som en blixt från klar himmel, säger Martin Vallhagen.
Han var en av många vårdnadshavare som reagerade kraftigt på beslutet och som protesterade i hopp om att rädda kvar Folkparksskolan.
– Vi gjorde vad vi kunde. Det var så framhastat, från förslag till beslut tog det bara en vecka, det skulle verkligen göras fort. Vi efterfrågade underlag och analys, berättar han.
Beslutet överklagades till förvaltningsrätten och vidare till kammarrätten innan det stod klart att kommunens beslut stod sig. Martin Vallhagen beskriver hur han och många andra vårdnadshavare då valde att ställa om och tänka positivt.
– Vi insåg att barngrupperna kommer öka nu när alla elever ska klämmas in på Matteusskolan och att det finns stor risk att kvalitén i barnens skolgång kan påverkas. Men vi fokuserade ändå på det positiva och att de nog kommer att göra ett bra jobb med övergången.
Men någon bra övergång har det inte blivit. Faktum är att Martin Vallhagen inte fått någon som helst information om vilken klass hans son ska gå i till hösten, eller vilken lärare som ska ansvara för den grupp Ruben hamnar i. Något föräldramöte har heller inte vårdnadshavarna bjudits in till.
– Det här är inget frivilligt skolval, det är en påtvingad åtgärd. Då är det extra viktigt att informera och bjuda in till föräldramöte för att lugna oss vårdnadshavare, så att det blir en bra start.
Martin Vallhagen har varit i kontakt med flera andra vårdnadshavare som delar hans oro. I slutet på maj mejlade han Matteusskolans rektor, men har ännu inte fått något svar. Den 11 juni valde han därför att även mejla grundskolechefen Mikael Hultberg samt utbildningsdirektören Jonas Eriksson. Inte heller de har återkopplat.
– Vi har inte så höga förväntningar, vi vill få den mest basala informationen som man kan kräva vid en så här stor åtgärd. Att man missar det är katastrofalt, säger Martin Vallhagen.
Han inser att det blir svårt att kalla till föräldramöte nu när terminen precis tagit slut, men han vill åtminstone att alla vårdnadshavare ska få information om vilka klasser och lärare som gäller och hur den första skoldagen kommer att se ut.
Martin Vallhagen är själv lärare och är van att ta emot elever och vårdnadshavare för att informera och visa runt inför hösten. Något som är kutym. Han sparar inte på kritiken när det gäller hur han ser på hur omorganisationen har gått till.
– Det är lite för mycket som ska göras på en gång, folk tar stryk och bollar ramlar mellan stolar. De väljer att spara på de absolut yngsta i kommunen, jag antar att det är okej om det är så det nya styret prioriterar. Men att göra det på ett så dåligt sätt borde vara kriminellt.
Han betonar att kritiken är riktad mot ledningen och beslutsfattarna.
– Vad har de för jobb om inte att trygga och säkra starten i skolan för våra minsta?
För Folkbladet förklarar grundskolechefen Mikael Hultberg att det ligger på respektive skolas rektor att se till att vårdnadshavare får den information de behöver inför terminsstart. Han förvånas över Martin Vallhagens kritik.
– Min uppfattning är att det har skett mycket dialog och diskussion kring det här. Men detaljfrågan om det kallats till föräldramöte eller inte vet jag inget om, säger Mikael Hultberg.
Han menar att ett sådant föräldramöte lika gärna kan ske när terminen startar upp i augusti eller september.
– Om man borde haft det nu får stå för enskild vårdnadshavare, säger Mikael Hultberg.
Att vårdnadshavare får den information de behöver inför skolstart är självklart menar skolchefen som samtidigt framhåller att det kan ha funnit förmildrande omständigheter.
– Det är en speciell situation där vi har lagt ner skolor, det är första gången på hur länge som helst, säger Mikael Hultberg.
Han har stor förståelse för att beslutet om skolnedläggningarna skapade starka känslor.
– Det är många vårdnadshavare och man tänker och känner alla olika. Det har jag full respekt för, avslutar han.