Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslutet är taget – Förälder: "Oseriöst och överilat"

Nu är det bestämt. Fem förskolor och tre grundskolor läggs ner i Norrköping. "Det är respektlöst mot dem som det berör", säger Ludwig Fungmark, en av föräldrarna som protesterar mot beslutet.

Ludwig Fungmark är en av många föräldrar med barn på Folkparksskolan som är arga och besvikna. Men han tänker inte ge upp efter tisdagens beslut. "Vi kommer fortsätta tills möblerna bärs ut tror jag".

Ludwig Fungmark är en av många föräldrar med barn på Folkparksskolan som är arga och besvikna. Men han tänker inte ge upp efter tisdagens beslut. "Vi kommer fortsätta tills möblerna bärs ut tror jag".

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-05-30 11:51

Klockan åtta på tisdagsmorgonen började utbildningsnämndens extrainsatta möte där det mest omdiskuterade beslutet på länge i Norrköpingspolitiken skulle tas. Det blev en väntan på 2,5 timmar innan mötet var klart och beskedet meddelades.

– Vi har fattat beslut enligt tjänstemannaförslaget, med ett tilläggsyrkande från Borgerlig samverkan om att utbildningskontoret får i uppdrag att fortsätta arbeta med lokaleffektiviseringar inom ramen för den ekonomi vi har, och att fortlöpande avrapportera det till nämnden, säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet yrkade på återremiss, och i andra hand på avslag, men deras förslag föll eftersom Borgerlig samverkan med stöd av Sverigedemokraterna har majoritet i nämnden.

Vad säger du till de som blir besvikna idag över beslutet?

– Ja, vi har för få barn i klassrummen och vi får inte ihop ekonomin. Det är det beslut vi har tagit, att vi behöver lokaleffektivisera och vi förstår att det är en smärtsam process. Vi kommer att ställa krav på oss att jobba brett med utvecklingsfrågorna för att se till att vi har väl fungerande skolor.

Ludwig Fungmark är en av initiativtagarna till den manifestation mot skolnedläggningarna som hölls under måndagen där ett 70-tal personer deltog. Han är mer än besviken på beskedet, även om det var väntat, säger han.

– Det är svårt att inte tala i affekt, men jag tycker beslutet är slarvigt, oseriöst och överilat. Det är respektlöst mot de som det berör, och det är ju barnen framför allt, säger han.

Han menar att processen gått alldeles för fort och att inga alternativ har presenterats. Förslaget meddelades för mindre än en vecka sen.

– Jag förstår att man kan ha olika åsikter och att det ekonomiskt är en svår situation, men just därför måste det väl tas på större allvar? Tiden sen det här offentliggjordes har bara varit ett spel för gallerierna. Inget skulle ändå ha förändrat sig, det finns ingen som helst kompromissvilja.

Själv har han en son i förskoleklass på Folkparksskolan. 

– Vad gäller hans situation så vet vi ingenting. Det är ju ett av problemen här. Det är sagt att eleverna ska placeras på Matteusskolan, men den verkar inte vara i skick att ta emot alla. De har redan idag ingen egen matsal och skollokalerna är fyllda. Det är en stor osäkerhet.

Det är framför allt på Folkparksskolan som många föräldrar engagerar sig.

– De äldre barnen har varit jätteledsna så klart, för dem är det här helt obegripligt.

Kommer ni gå vidare på något sätt efter beslutet idag?

– Ja, vi kommer inte stoppas för att det här beslutet är fattat. Jag har inga detaljer att delge just nu men vi kommer att nagelfara underlaget och förslaget. 

– Vi kommer fortsätta tills möblerna bärs ut tror jag.

För Maria Sayeler Benham (S), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden, känns dagens beslut tufft.

– Det tror jag många upplever idag, föräldrar, barn och personal som påverkas. Som skolpolitiker är det här det tuffaste beslut man kan vara med och fatta.

– Vår inställning var att vi ville ha mer tid för att hinna förankra frågan. Men vi uppfattar även beslutsförslagen som undermåliga. Det är utbildningsnämnden som ansvar för skolnedläggningar och då är det viktigt att vi får tid och rätt underlag för att sätta oss in i det. Vi har inte fått några alternativ överhuvudtaget och det tycker jag är en brist.

Skolorna som ska stänga

Grundskolor: Rambodalsskolan, Folkparksskolan och Klockaretorpsskolan.

Förskolor:

Folkparksskolan i Marielund. 

Sadelmakarens förskola i Hageby.

Muskötens förskola i Nordantill.

Dragspelets förskola i Klockaretorpet. 

Gullvivans förskola i Eneby, slås ihop med Ringblommans förskola i samma område.

Strandgården förskola är nu i tillfälliga lokaler på Stockholmsvägen under tiden det byggnadsminnesförklarade huset renoveras. Barn och personal går över till Hattens förskola i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!