Det har varnats från det borgerliga styret om att nedskärningar inom skolan är på gång. Utbildningsnämnden väntas gå back med 45 miljoner kronor och måste anpassa kostymen.
Utbildningskontoret har under en tid inventerat vart det finns lediga platser idag och framåt. Analysen ligger till grund för det förslag som ska upp i utbildningsnämnden den 30 maj.
– Vi har idag fler platser inom förskolan och skolan än vad nuvarande och kommande årskullar behöver, och därför behöver vi slå samman verksamheter och gå ur lokaler. Vårt mål är att det leder till lägre lokalkostnader, färre tomma stolar och ökad andel behöriga lärare och pedagoger, säger Ingrid Cassel (M), ordförande utbildningsnämnden, ett pressmeddelande.
Följande förskolor och skolor förslås avvecklas:
- Strandgårdens förskola avvecklas sommaren 2023 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Sadelmakarens förskola avvecklas verksamhetsåret 2023/2024 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Muskötens förskola avvecklas verksamhetsåret 2023/2024 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Dragspelets förskola avvecklas verksamhetsåret 2023/2024 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Gullvivans förskola avvecklas verksamhetsåret 2024/2025 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Klockaretorpsskolans grundskola avvecklas inför höstterminen 2024 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Folkparksskolan avvecklas inför höstterminen 2024 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
- Rambodalsskolan avvecklas inför höstterminen 2024 och utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning.
– Förslagen på förändringar är helt nödvändiga att genomföra. Kommunens samlade resurser i form av våra gemensamma skattemedel ska gå till det som är viktigast för att barn och ungdomar ska nå uppsatta kunskapsmål – behörig personal. Ett helhetsgrepp kring lokaler och verksamhet leder på sikt till bättre resultat i våra skolor, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
Flertalet av nedläggningarna kommer att ske vid årsskiftet eller höstterminen 2024, vilket ska ge goda möjligheter för alla inblandade att förbereda för en konstruktiv övergång för barn och elever.
– Vi kommer så långt det är möjligt vid förändringar arbeta för att hålla ihop barngrupper, klasser, erbjuda strukturerade skolval och göra personalen delaktig i processen. Information kommer ges löpande så att man känner sig trygg med utvecklingen framåt, säger Ingrid Cassel.
Maria Sayeler Benham (S) är 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden och hon är kritisk till hur processen har gått till.
– Det här var ju relativt väntat eftersom styret har hintat om det, men sen blev jag förvånad över att det var så många enheten man vill lägga ner. Jag har full förståelse för att vi behöver använda våra resurser på det mest effektiva sätt vi kan och att vi ska lägga pengarna på barn och personal, men att ett problem som jag ser och som gör mig arg och besviken är själva processen. Jag fick ta del av handlingen idag, jag visste inte mer om det här än någon annan, och så förväntas vi ta ställning till det nästa tisdag.
Maria Sayeler Benham tycker också att det behöver göras en mer genomgripande barnkonsekvensanalys än den generella som hittills har gjorts.