Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Portal" på plats vid öppningsceremonin på södra kajen

I dag, 6 juli, öppnas den nya gång- och cykelbron, badet och Varvsparken i Inre hamnen upp för Norrköpingsborna. Nu finns också skulpturen "Paviljong #3: Portal" på plats på södra kajen, vid Varvsbrons fäste.

När den nya Varvsbron i dag, torsdag, öppnas upp finns Åsa Jungnelius skulptur "Paviljong #3: Portal" på plats vid brofästet på södra kajen. En markering att man från den norra sidan via bron kommer in i "Den inre världsutställningen", säger Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst.

När den nya Varvsbron i dag, torsdag, öppnas upp finns Åsa Jungnelius skulptur "Paviljong #3: Portal" på plats vid brofästet på södra kajen. En markering att man från den norra sidan via bron kommer in i "Den inre världsutställningen", säger Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-07-06 07:00

I samband med att den nya gång- och cykelbron till Inre hamnen invigs och att de publika delarna längs norra kajen, med bad, bryggor och Varvsparken, blir tillgängliga invigs även konstnären Åsa Jungnelius skulptur som placerats vid brofästet på södra sidan. 

Den är en del av "Den inre världsutställningen", ett platsspecifikt konstprojekt som sträcker sig över flera år och tar plats kring södra kajen och Syltenområdet. Jungnelius tar avstamp i den konst- och industriutställning som 1906 anordnades i samma område.

Södra kajen är ett utvecklingsområde, vad det ska bli här är inte klart. Jungnelius projekt öppnar upp i etapper med olika ”paviljonger” som är mer eller mindre temporära.  Först ut var "Paviljong #1: Energier" med luftballongen i Bråvallaverket.

undefined
Inne i växthuset på södra kajen växer vete, en del av "Paviljong #2: Jord".

Vid "Paviljong #2: Jord" bar deltagarna efter en ritual på Sylten jord och vetekorn till ett växthus på södra kajen, nära Hamnbron, en plats och utgångspunkt som haft arbetsnamnet "Hörnan", men som kommer att få namnet "Modern". Här finns en stenlabyrint, byggd med lånade stenar från kommunens stenlager. Här ska också sås ängsbäddar.

undefined
Labyrinten är gjord av sten lånad från kommunen. Då det är oklart vad det ska bli på södra kajen i framtiden är det här också en temporär lösning.

Jungnelius gestaltningsarbete är även integrerat i gång- och cykelstråket genom markmålning och färgsättning av stolpar.

– Det är en ganska utmanande plats att få attraktiv. Det är egentligen en omöjlig ekvation. Men vi tror att man kan skapa intresse för den här platsen, säger Mattias Åkeson, projektledare för konsten i Inre hamnen. 

Jungnelius hade tidigt en tanke om en port vid Varvsbrons fäste, en markering att man från den norra sidan kommer in i världsutställningen. Skulpturen "Paviljong #3: Portal" är svagt rosa och tillverkad av stålplåt. Den har en tydlig koppling till Norrköpingsutställningen då den utgår från arkitekten Carl Bergstens ritningar, en skiss som Jungnelius rest upp.

– Den blir nästan som en sorts futuristisk skapelse, som pekar både bakåt och framåt.

Jungnelius har jobbat med Saltängens Mekaniska Verkstad som också engagerades till Elis Nordhs skulptur till utställningen Nu 64 på Himmelstalund. 

Under perioden 16 september - 1 oktober kommer "Den inre världsutställningen" att öppna upp med flera aktiviteter och paviljonger. 

Öppningsceremonin i eftermiddag, för bron och delar av Inre hamnen, sker på södra kajen vid Varvsbron. Där blir det bandklippning, varpå allmänheten för första gången får gå över bron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!