Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jord på Sylten i konstprojekt: "Förutsättning för liv"

Paviljong #2: Jord är fortsättningen på Åsa Jungnelius konstprojekt "Den inre världsutställningen". Under lördagen ska kompostjord på Sylten välsignas vid en performance. Allmänheten bjuds in att vara med och bära jord till ett växthus på södra kajen.

Konstnärerna Farvash och Åsa Jungnelius bjuder in till en performance vid komposthögarna på Sylten under lördagen den 13 maj.

Konstnärerna Farvash och Åsa Jungnelius bjuder in till en performance vid komposthögarna på Sylten under lördagen den 13 maj.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-05-12 17:00

I sitt fleråriga platsspecifika arbete kring Södra kajen och Syltenområdet låter Åsa Jungnelius nya delar av det konstnärliga projektet "Den inre världsutställningen" växa fram, i dialog med platsen. 

Åsa Jungnelius utgångspunkt är den konst- och industriutställning som anordnades 1906 på samma plats. Hennes nedslag tar formen av paviljonger i en utvidgad bemärkelse. "Paviljong #1: Energier" uppfördes i Bråvallaverkets turbinhall 2021. I september öppnar fler paviljonger med fokus kring Södra kajen.

I den andra delen handlar det alltså om jord på Sylten och ett växthus på södra kajen. Konstnären Farvash, hemmahörande i Småland, välsignar jorden med hjälp av en robotarm som formger jorden, reder ett bo. En ritual för att ladda jorden.

– Vi inviger paviljong 2 som är "Jord". Då är Farvash inbjuden att välsigna jorden. Vi gör det här nu för det är nu som jorden reder sig, för att vara i takt med årscyklerna, säger Åsa Jungnelius.

– Det är också viktigt att vi tittar på jorden, för jorden är både vår förutsättning för liv, men det är också en del av kretsloppet och förruttnelsen som är så svår att acceptera, att den på något sätt bor i jorden. 

Efter Farvash performance går alla församlade tillsammans ner till ett i dagarna uppfört växthus på södra kajen, under det att alla bär med sig lite jord för att skapa nytt liv nere på det förorenade industriområdet. Uppmaningen är att man ska ta med sig något att bära jorden i. 

 – Södra kajen är fortfarande är ett avspärrat område, människor kan ännu inte vistas där, men vi måste sätta igång växthuset för det är nu vi måste så, säger Åsa Jungnelius med tanke på att skörden ska ske i september.

Det som ska sås är vete. Inte helt vanligt i ett växthus, men som Jungnelius säger, det här är ett konstprojekt, som pekar på frågor om varanden och att skapa ny mening.

– Idén är att det var en av våra tidigaste grödor, för den mänskliga överlevnaden, säger Åsa Jungnelius.

Vid komposthögarna står en modell av en skulptur som i mycket större form ska stå vid den nya gång- och cykelbron på södra kajen. Skulpturen är inspirerad av en planritning av Carl Bergsten.

– "Inre världsutställningens" peak kommer att vara under tre helger i september, där vi avslutar med Kulturnattshelgen, berättar Mattias Åkeson, intendent vid Konstmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!