Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sophia Jarl (M) efter konkurserna: "Det är oroande"

Nu uttalar sig kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) efter flera stora konkurser i Norrköping. "Det är oroande. Men samtidigt vet jag att bilden är tudelad. Många företag jag träffar har fyllda orderböcker", säger hon.

Sophia Jarl är förstås orolig när hon läser om konkurserna. "Samtidigt möter jag företag varje dag med fulla orderböcker", säger hon.

Sophia Jarl är förstås orolig när hon läser om konkurserna. "Samtidigt möter jag företag varje dag med fulla orderböcker", säger hon.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-02-16 15:30

Tre stora arbetsgivare har fått kasta in handduken under de senaste veckorna. Senast i raden var företaget Lika som bär. Innan dess var det byggföretagen Melander bygg och Xpandera. Sammanlagt rör det sig om över 100 arbetstillfällen som försvunnit i Norrköping

En tuff start på året för Norrköping som har en tradition av hög arbetslöshet. I januari låg arbetslösheten på 9,1 procent i Norrköping enligt Arbetsförmedlingens siffror. Snittet för Sverige ligger på 6,5 procent. Folkbladet ringde upp kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) för att höra hur hon ser på läget för företagande och arbetsmarknaden i Norrköping.

Är lågkonjunkturen här?

– När man ser flera konkurser kommer blir jag förstås orolig. Det är tråkigt för alla. Företag och anställda. Samtidigt är bilden tudelad. Jag träffar företag varje dag som har fulla orderböcker. Så det går inte att säga att det helt tydligt är lågkonjunktur. Vissa branscher har det tufft och jag följer förstås vad som händer i omvärlden. Det finns orosmoln. Som energipriser och inflationen, säger hon.

Vad kan politiken här göra?

– Här i Norrköping måste vi se till att företagen kan vara med och konkurrera vid upphandlingar. Det är ett arbete som vi började med redan under förra mandatperioden. Ett sätt kan vara att dela upp upphandlingarna så att små, lokala företag, har möjlighet att vara med i upphandlingen. Kommunen är en stabil kund. Och det är viktigt för företagen med stabila kunder. Vi har också infört att företagen kan få anstånd för avgifter, säger hon.

Vad kan regeringen göra?

– Det är viktigt att elstödet kommer ut. Jag kan tycka att det har gått lite långsamt. Regeringen måste också se till att komma till rätta med de höga drivmedelspriserna. De drabbar många företag hårt. Framför allt transportsektorn, säger hon.

Tycker du att Norrköping står väl rustad, om det nu skulle bli en lågkonjunktur?

– Norrköping har hög arbetslöshet. Samtidigt ser vi att näringslivet här är mycket mer varierat än vad det var tidigare. Det tror jag ändå är bra och gör att kommunen står bättre rustad än när de stora nedläggningarna kom. Då var det några få stora företag som hade väldigt många anställda. Det gjorde kommunen mer sårbar, säger Sophia Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!